Tisztulás: miért jó, ha pattanásokat okoz az új kozmetikumod?

Egy új termék első használatakor olykor pattanások jelentkeznek. Vajon a bőröd nem bírja az új formulát, vagy tisztul? Ebben a cikkben körüljárjuk a témát.

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy egy új termék használata után a bőrödön hirtelen elszaporodtak a pattanások. Ilyenkor az ember lánya csak kapkodja a fejét: hát nem éppen az ellenkező hatást kellett volna kiváltania? Mégis, mit jelenthet ez a kipattogzás? Vajon azt, hogy a bőröd nem bírja az adott formulát, és érdemes lehet azonnal abbahagynod a használatát, vagy esetleg valami mást? Talán a „tisztulással” vagy angolul purging-gel van dolgod? Honnan tudhatod, éppen melyikkel? És mi is ez a tisztulás pontosan? Ebben a cikkben ezt írjuk le neked.

Mi az, hogy tisztulás és mi okozza?

A tisztulás egy elég ritka jelenség, ami akkor fordulhat elő, amikor egy olyan terméket használsz, ami felgyorsítja a bőröd természetes megújulási folyamatát és valamilyen módon beavatkozik a pattanásképződés folyamatába is. Ilyenek lehetnek például a hámlasztó savak (BHA, AHA), a retinol vagy más retinoidok, az aszelainsav vagy a benzoyl-peroxid. Ezek a hatóanyagok segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket, megtisztítani a pórusokat és csökkenteni a gyulladást. Ezzel együtt előfordulhat, hogy olyan pattanások is felszínre kerülnek, amik eddig még rejtve voltak a bőr mélyebb rétegeiben. Ez nem azt jelenti, hogy új pattanások keletkeznek, hanem hogy az eddig még láthatatlan, bőrfelszín alatti potenciál hirtelen és egyszerre „tolódik ki”. Ez persze nem túl esztétikus látvány, de valójában jó jel: azt mutatja, hogy az adott termék hatékony és segít megszabadulni a bőrben felhalmozódott szennyeződésektől.

Hogyan ismerheted fel, hogy tisztulás vagy reakció?

A tisztulás nem ugyanaz, mint amikor allergiás vagy irritatív reakciót vált ki egy termék. Ilyenkor ugyanis valóban új pattanások alakulnak ki olyan területeken is, ahol eddig nem volt probléma. Emellett más tünetek is jelentkezhetnek, mint például viszketés, égés, duzzanat, kipirosodás vagy hámlás. Ilyenkor érdemes azonnal leállni az adott termék használatával és megkeresni a bőrgyógyászt.

A tisztulás esetében viszont a pattanások csak ott jelennek meg, ahol már korábban is voltak, vagyis azokon a területeken, ahol zsírosabb, pattanásra hajlamosabb a bőröd. Ezek általában az arc középső részei, mint az orr, az áll és a homlok. A pattanások mérete és típusa sem változik, csak a mennyiségük nő meg. A tisztulás általában néhány hét alatt elmúlik, ha folytatod a termék használatát. Ha viszont több mint 8 hétig tart, akkor valószínűleg nem tisztulásról van szó, hanem valamilyen más okozza a bőröd romlását.

Tippek a tisztulás mérséklésére

Ha úgy gondolod, hogy tisztulással van dolgod, akkor ne ess kétségbe! A tisztulás egy átmeneti jelenség, ami azt jelzi, hogy a bőröd megszabadul a felesleges anyagoktól és egészségesebbé válik. Azonban ha szeretnéd enyhíteni a tüneteket és csökkenteni a pattanások számát, akkor kövesd ezeket a tippeket:

  • Ne használj túl sok terméket egyszerre! Ha több új terméket is bevezetsz egyszerre, akkor nem tudod majd eldönteni, hogy melyik okozza a tisztulást vagy esetleg a reakciót. Ezért érdemes egyesével bevezetni az új termékeket és legalább 2-4 hetet várni közöttük.
  • Ne használj túl gyakran vagy túl nagy mennyiségben egy terméket! Ha túlzásba viszed az adagolást vagy a gyakoriságot, akkor könnyen irritálhatod vagy kiszáríthatod a bőrödet. Ez pedig ronthatja a helyzetet és több pattanást okozhat. Ezért mindig kövesd a termék használati utasítását és kezdd alacsony koncentrációval vagy ritkább alkalmazással.
  • Hidratáld és nyugtasd meg a bőrödet! A hámlasztó savak vagy a retinol kiszáríthatják és érzékennyé tehetik a bőrödet. Ezért fontos, hogy használj olyan hidratáló krémet vagy gélt, ami segít megőrizni a bőr nedvességét és védőrétegét. Emellett használhatsz olyan szérumot vagy esszenciát is, ami antioxidánsokat vagy gyulladáscsökkentőket tartalmaz, mint például a C-vitamin, az E-vitamin vagy a centella asiatica. Ezek segítenek megvédeni és regenerálni a bőrt.
  • Védjük meg a bőrt! Használj mindig fényvédőt napközben, hogy megelőzd az UV-sugárzás okozta károkat. Kerüld az erős vegyszereket vagy irritáló anyagokat. Használj párásítót télen vagy légkondicionált helyeken. Viselj kesztyűt mosogatás vagy takarítás közben.

Milyen termékeket használjunk a tisztulás idején?

Ha szeretnél olyan termékeket használni, amelyek segítenek átvészelni a tisztulás időszakát és elősegítik a bőr megújulását, akkor érdemes kipróbálnod ezeket:

  • Cosrx BHA Blackhead Power Liquid: ez egy hámlasztó folyadék, amely 4% betain-szalicilátot tartalmaz. Ez egy BHA sav, ami segít megtisztítani a pórusokat és eltávolítani az elhalt hámsejteket. Ez a termék segít megelőzni a mitesszerek és pattanások kialakulását, és javítja a bőr textúráját és fényességét. Használd hetente 2-3 alkalommal az arctisztítás után, és ne felejts el fényvédőt használni utána.
  • Beauty of Joseon Calming Serum: Green Tea + Panthenol: ez egy szérum, amely 76,49% zöld tea kivonatot és 2% pantenolt tartalmaz. A zöld tea egy erős antioxidáns, ami segít megvédeni a bőrt a környezeti stressztől és csökkenti a gyulladást. A pantenol pedig egy B5-vitamin, ami segít hidratálni és nyugtatni a bőrt. Ez a szérum segít megnyugtatni az irritált vagy tisztuló bőrt, és javítja a bőr barrier funkcióját. Használd reggel és este a hidratáló előtt.
  • Haruharu Wonder Black Rice Hyaluronic Cream: ez egy hidratáló krém, amely fekete rizs fermentált kivonatot és hialuronsavat tartalmaz. A fekete rizs egy olyan szuperélelmiszer, ami gazdag antioxidánsokban és flavonoidokban, amelyek segítenek regenerálni és világosítani a bőrt. A hialuronsav pedig egy NMF, ami segít megkötni és megtartani a vizet a bőrben. Ez a krém segít hidratálni és erősíteni a bőrbarriert. Használd reggel és este az utolsó lépésként.