Hámlasztás utáni SOS: így állítsd helyre a bőr barrier egészségét!

Így állítsd helyre a bőr barrier egészségét! a túlzott hámlasztás után.

Lehet, hogy még sosem hallottál a bőr barrierrőll, de ez a bőröd legfontosabb része, és úgy is kell kezelned.

Bevallom, én egy megtérített hámlasztás-függő vagyok. Kipróbáltam már minden új savat, ami azt ígérte, hogy ragyogó, pórusmentes arccal ajándékoz meg. Ki ne szeretne ilyen bőrt, igaz? A bizsergető érzés, amit alkalmazás közben éreztem, valami, amit alig vártam a nap végén. Annyira megszerettem ezt az érzést, hogy napi szinten használtam AHA-t és BHA-t, ami nem adott esélyt a bőrömnek, hogy regenerálódjon.

És ez az, ami tönkretette a bőr barrierem. Ez is az, ami miatt egy hónapra teljesen le kellett mondjak a hámlasztásról. És ez az egyik legjobb döntés volt, amit valaha hoztam a bőrápolási rutinommal kapcsolatban.
Hadd magyarázzam el, mi a bőr barrier, miért kell védened, és megosztok veled egy rutint, ami újra csúcsformába hozza a bőrödet, ha te is hámlasztás-függő vagy, mint én.

Mi az a bőr barrier?

A bőr barriernek sokféle neve van - savköpeny, védőréteg, hidro-lipid film stb. Mindegyik ugyanazt jelenti: a bőr védőrétegét. Ez a bőr legkülső rétege (vagyis a stratum corneum), amely tulajdonképpen megvédi a bőrt a rossz baktériumoktól, a környezeti szennyeződésektől, a transepidermális vízveszteségtől (a víz elpárolgása, ami száraz bőrhöz vezet) és minden más lehetséges irritáló tényezőtől. Egy egészséges gátat koleszterin, szabad zsírsavak és ceramidokból álló lipidek alkotják, amelyek segítenek fenntartani az optimális mennyiségű egészséges baktériumot és flórát a bőr egyensúlyának és védelmének biztosításához. A gát elég erős ahhoz, hogy megvédje a bőrt, de könnyen felborulhat az egyensúlya. Ez többféle okból történhet, például az időjárási viszonyok változása miatt (a légkondicionált helyiségből a forró, párás időbe való átmenet), vagy a durva szappanok használata miatt, amelyek megfosztják természetes olajaitól. A magas habzó hatású anyagok, mint például a nátrium-lauril-szulfát (SLS) is irritálhatják a bőrt.

De a leggyakoribb oka annak, hogy a bőr barrier felborul és sérül az a túlzott hámlasztás. A hámlasztásnak sok pozitív hatása van (például segít simán és akne-mentesen tartani a bőrt), de feloldja az elhalt bőrsejteket a bőr felszínén, így kitéve a bőrt a rossz baktériumoknak és a környezeti stresszoroknak.

Hogyan tudod megmondani, hogy károsodott a barriered?

Természetesen a bőröd pH-ja 4,2 és 5,6 között van, ami azt jelenti, hogy savasabb. A bőrünk ezen a  pH-n működik, hogy megvédje magát a rossz baktériumoktól, amelyek lúgosabb körülmények között élnek (pH 10,5-11). Ha magas pH-jú lemosónak vagy más irritáló anyagoknak van kitéve, akkor felborítják a savköpeny egyensúlyát, ami káros hatásokhoz vezethet, mint például szárazság, hámlás, viszketés, feszülés, vörösség és általános érzékenység. Ez az egyensúlyhiány olyan bőrbetegségekhez is vezethet, mint az ekcéma, a pikkelysömör, a dermatitis és az általános gyulladt és pattanásos bőr.

Az én esetemben úgy tudtam megmondani, hogy a barrierem károsodott, hogy a bőröm fokozott érzékenységet mutatott: kipirosodott a legkisebb érintésre is, és minden termék csípett alkalmazás közben. Először azt hittem, hogy lehet, hogy valamelyik bőrápoló termék okozza ezt, de miután lecseréltem a rutinomat régi, bevált kedvencekre, a bőröm továbbra is irritált, száraz és viszkető maradt.

Hogyan javítsd ki egy károsodott bőr barriert?

A savköpeny által elszenvedett károk kijavításához olyan termékekre kell összpontosítanod, amelyek elkerülik a durva és a magas habzású összetevőket, mint például a nátrium-lauril-szulfát. Ehelyett válassz olyan lemosókat, amelyek gazdagok lipidekben, zsírsavakban és ceramidokban, amelyek segítenek helyreállítani a barriet és visszaállítani a bőr természetes állapotát.

A legfontosabb, ha tudod, hogy a bőröd károsodott, lépj hátra, és kerüld el mindenféle hámlasztást. Ez azt jelenti, hogy semmilyen hámlasztás. Semmi. Nulla. A hámlasztástól való szüneteltetés lehetőséget ad a bőrödnek, hogy felépüljön és visszaépítse a barriert.

Az ajánlott rutinom egy károsodott savköpeny javítására:

Lemosó

Először egyszerűsítsd le a rutinodat minél kevesebb lépésre, hogy elkerüld a lehetséges irritáló anyagokat. Kezdheted azzal, hogy félreteszed azokat a lemosókat, amik durva tisztító összetevőket tartalmaznak, és helyettük válassz gyengéd, pH-kiegyensúlyozottakat, amelyek segítenek fenntartani a savköpeny egyensúlyát. Egy nagyszerű választás lehet a Pyunkang Yul Calming Low pH arctisztító hab, amit úgy alkottak meg, hogy EWG zöld besorolású összetevői és enyhén savas pH-értéke minden bőrtípus számára biztonságos legyen és megóvja a bőr barrier egészségét.

Toner

A következő lépésed egy pH-kiegyensúlyozó toner legyen, ami kellő nedvességgel látja el a bőrt, ilyen a Pyunkang Yul Essence toner. Ami hialuronsavat, aloét és béta-glükánt tartalmaz, amelyek megnyugtatják és hidratálják a bőrt. Nagyon szeretem ezt a tonert, mert segít mélyen táplálni, miközben csökkenti a gyulladást és a pirosságot - a tipikus jelei a barrier károsodásának. Ráadásul a hialuronsav segít megkötni a nedvességet a bőrben, és harcolni a transepidermális vízveszteség ellen, amit a barrier  károsodása okoz.

Szérum

Csak azért, mert le kell egyszerűsítened a rutinodat, még nem jelenti azt, hogy nem használhatsz anti-aging szérumot! A Purito Centella Green Level Buffet szérum tökéletes erre, mert 49% Centella kivonatot tartalmaz, ami jótékonyan hat a kollagén termelésre és aktiválja a sejt szövetek regenerálódását. Ez a szérum segít visszaépíteni a bőr barriert, miközben kisimítja az apró ráncokat.

Hidratáló

Most jön a rutinod legfontosabb része: a hidratáló. Ez a lépés segít bezárni a hidratálást és megvédeni a bőrödet, miközben a barriered megújul. A Benton Csiga-méh lotion jól működhet, mert bőrbarát ceramidokkal gazdagított, amelyek segítenek megerősíteni a bőr természetes barrierjét, miközben csökkentik a pirosságot és a gyulladást.

Összegzés:

A bőr barrier javítása kemény munkát és elkötelezettséget igényel, de ha végig csinálod ezt a rutint, akkor már jó úton haladsz a szép, rugalmas bőr felé, amit megérdemelsz.
Amikor a bőrápolásról van szó, fontos, hogy hallgass a bőrödre, és rájöjj, hogy pontosan mire van szüksége. Ha a javasolt heti két-három hámlasztás irritálja a bőrödet, akkor próbáld ki csak heti egyszer, ha ez sem vált be, akkor próbálj ki alternatív hámlasztási lehetőségeket, mint a fizikai hámlasztás vagy enzimes kozmetikumok használata.  Ezek az úgynevezett “bőrápolási szabályok” nem mindig vonatkoznak mindenkire. A bőröd egyedi, és olyan rutint kell kialakítanod, ami neked megfelel.