Bőrgyilkos házisztárok: összetevők, amiket soha ne tegyél az arcodra!

A házi készítésű kozmetikumok világában könnyű elcsábulni a konyhában található összetevők iránt. Sok természetes alapanyag remekül hangzik, és az internet tele van tippekkel, hogyan készítsünk saját bőrápolási termékeket. Azonban nem minden, ami természetes, jó a bőrödnek! Ebben a cikkben megosztom veled, mely DIY összetevőket érdemes messzire elkerülnöd.

A házi készítésű kozmetikumok világában könnyű elcsábulni a konyhában található összetevők iránt. Sok természetes alapanyag remekül hangzik, és az internet tele van tippekkel, hogyan készítsünk saját bőrápolási termékeket. Azonban nem minden, ami természetes, jó a bőrödnek! Ebben a cikkben megosztom veled, mely DIY összetevőket érdemes messzire elkerülnöd.

Citromlé

A citromlé rendkívül savas, ami azt jelenti, hogy pH-értéke nagyon alacsony (körülbelül 2). Bár a citromlé sok antioxidánst és C-vitamint tartalmaz, közvetlenül a bőrre kenve súlyos irritációt és károsodást okozhat. A savas természetű anyagok felboríthatják a bőr természetes pH-egyensúlyát, és érzékenységet, sőt égési sérüléseket is kiválthatnak.

Alternatíva:

  • Purito Pure C-vitaminos szérum: Ez az szérum 5% C-vitaminnal, 76% bambuszvízzel, niacinamiddal és hialuronsavval kelti új életre a bőröd. Csökkenti a pattanások után maradt hegeket és egyenletesebb bőrt eredményez. 

Szódabikarbóna

A szódabikarbónát sokan használják hámlasztóként, azonban ez az összetevő túlságosan lúgos (pH-értéke 9), ami károsíthatja a bőr természetes védőrétegét. Ez az irritációhoz és bőrszárazsághoz vezethet, ami hosszú távon súlyosabb problémákhoz, például ekcémához vagy dermatitishez is vezethet.

Alternatíva:

  • Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner: Ez a toner gyengéden hámlasztja a bőrt az AHA és BHA savak segítségével, anélkül, hogy felborítaná a bőr pH-egyensúlyát. Az eredmény simább és tisztább bőr, irritáció nélkül.

Kókuszolaj

A kókuszolaj sokak számára csodaszer a bőrápolásban, de valójában eltömítheti a pórusokat, különösen a zsíros és aknéra hajlamos bőrűek számára. Az eltömődött pórusok pattanásokhoz és mitesszerekhez vezethetnek, így a kókuszolaj használata nem mindig ideális.

Alternatíva:

  • Haruharu Wonder Black Rice Arcolaj: Ez az arcolaj növényi olajok tökéletes keverékét alkotja, amely antioxidánsokkal és eszenciális zsírsavakkal tölti fel a bőrt, hogy az egészségesen ragyogóvá váljon.

Fogkrém

A fogkrém népszerű házi praktika a pattanások kezelésére, de nem szabadna az arcodra kenni. A benne lévő erős összetevők, mint a fluorid és a mentol, súlyosan kiszáríthatják és irritálhatják a bőrt, ami még több pattanást eredményezhet.

Alternatíva:

  • COSRX Pattanás elleni tapasz: Rendkívül népszerű gyors és diszkrét segítség pattanások, gyulladások ellen, már százezrek használták eredménnyel! Védi a sérült, pattanásos területet, és megőrzi a bőr nedvességét a gyorsabb gyógyuláshoz. A tapasz csökkenti a gyulladást és kezeli a sérült bőrt.

Ecet

Az ecet, különösen az almaecet, gyakran ajánlott a bőrápolási rutinhoz, de közvetlenül a bőrre kenve túl erős lehet. Az ecet savas tulajdonságai miatt égési sérüléseket és irritációt okozhat, különösen, ha nem hígítod megfelelően.

Alternatíva:

  • Pyunkang Yul Essence Toner: Ez a toner gyengéden hidratálja és nyugtatja a bőrt, miközben segít fenntartani annak természetes egyensúlyát. A kékszínű gyökérkivonat intenzív hidratálást biztosít anélkül, hogy irritálná a bőrt.

Tojásfehérje

A tojásfehérje maszkok sok DIY bőrápolási recept alapjai, mivel állítólag feszesítik a bőrt és összehúzzák a pórusokat. Azonban a nyers tojás baktériumokat tartalmazhat, amelyek fertőzést okozhatnak, emellett kiszáríthatják a bőrt és irritációt válthatnak ki.

Alternatíva:

  • Skinfood Egg White póruskezelő maszk:  Ez a pórusfinomító maszk tojásfehérje kivonattal készült, amely mélyen behatol a pórusokba, hogy eltávolítsa a pórusokat eltömítő faggyút és szennyeződéseket. Bőrkondicionáló hatású, segíti a pórusok falának rugalmasabbá tételét.

Cukor

A cukrot sokan használják házi arcradírként, de a durva szemcsék mikrosérüléseket okozhatnak a bőrön. Ezek a sérülések hosszú távon gyulladást és érzékenységet eredményezhetnek.

Alternatíva:

  • Skinfood Black Sugar Mask Wash Off: Ez a radír a fekete cukor finom szemcséivel gyengéden hámlasztja a bőrt, miközben hidratál és táplál, így a bőröd puha és sima lesz.

Összegzés

A házi készítésű bőrápolási termékek csábítóak lehetnek, de nem minden konyhai alapanyag biztonságos a bőröd számára. A fent említett összetevőket érdemes elkerülni, és inkább olyan termékeket választani, amelyek biztonságosak és hatékonyak. Ne feledd, hogy a bőröd megérdemli a legjobbat!