A milia nem mitesszer! Így ismerd fel és kezeld a szem alatti apró pöttyöket

A miliák olyan kis zsírcsomók, amelyek a bőr hámrétegében alakulnak ki. Mi okozza a milia-t, és hogyan lehet megszabadulni tőlük?

Ha valaha is észrevetted, hogy apró, fehéres-sárgás pöttyök jelennek meg a szemed alatt, akkor valószínűleg milia-val találkoztál. A miliák olyan kis zsírcsomók, amelyek a bőr hámrétegében alakulnak ki, és nem ürülnek ki könnyen a pórusokon keresztül. Bár ártalmatlanok, sokakat zavarhatnak az esztétikai megjelenésük miatt.

Mi okozza a milia-t, és hogyan lehet megszabadulni tőlük?

A milia kialakulásának pontos oka nem ismert, de több tényező is hozzájárulhat. Ilyenek például a zsíranyagcsere zavara, az A-vitamin hiánya, a túlzott szaruképződés, a hormonális változások, vagy bizonyos kozmetikumok használata. A milia gyakran jelentkezik csecsemőknél, de bármely életkorban megjelenhet. Leggyakrabban a szem környékén fordul elő, de más testrészeket is érinthet.

A milia eltávolítása nem egyszerű feladat, és nem ajánlott otthon próbálkozni vele. A nyomkodás csak súlyosbíthatja a helyzetet, hiszen begyulladhat és kisebesedhet a bőr, miközben a zsírcsomó ugyanúgy megmarad. A legjobb megoldás egy szakemberhez fordulni, aki steril tűvel megnyitja a bőrfelszínt, és kiüríti a zsírtartalmat. Ez egy egyszerű és fájdalommentes beavatkozás, amely után antibakteriális  krémet kell használni.

A milia megelőzésében fontos szerepe van a megfelelő bőrápolásnak. Érdemes olyan termékeket választani, amelyek nem tömítik el a pórusokat, hanem segítik a bőr lélegzését és hidratáltságát. A hámlasztás is hasznos lehet, de csak óvatosan és ritkán végezzük, hogy ne irritáljuk túlságosan a bőrt. A hámlasztó termékek közül érdemes olyanokat keresni, amelyek gyengéd savakat tartalmaznak, például tejsavat vagy glikolsavat.

Íme pár termék, amik segítségével  kezelheted a szemed alatti kis pöttyöket:

  • Pyunkang Yul Essence Toner: ez egy hidratáló tonik, amely mélyen táplálja és nyugtatja a bőrt. Nem tartalmaz alkoholt vagy illatanyagot, így nem irritálja a bőrt. Segít fenntartani a bőr olaj- és vízegyensúlyát, ami elengedhetetlen az egészséges bőrért. Használd reggel és este, miután megtisztítottad az arcodat
  • Cosrx BHA Blackhead Power Liquid: ez egy hámlasztó folyadék, amely szalicilsavat tartalmaz, ami segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és a felesleges faggyút a pórusokból. Így megakadályozza a mitesszerek és a milia kialakulását, és tisztábbá és simábbá teszi a bőrt. Használd hetente egyszer vagy kétszer, este, miután felvitted a tonikot. Kerüld a szem környékét, és ne felejts el fényvédőt használni másnap.
  • Benton Snail Bee High Content Steam Cream: ez egy hidratáló krém, amely csiganyálkát és méhméreg kivonatot tartalmaz, amelyek segítenek javítani a bőr állapotát és textúráját. A krém hidratálja, táplálja, nyugtatja és regenerálja a bőrt, valamint csökkenti a gyulladást és a bőrpírt. Használd reggel és este, miután felvitted a szérumot vagy az ampullát.

Ne feledd, hogy a milia nem veszélyes, de ha zavar, akkor mindig fordulj szakemberhez, és ne próbáld meg otthon eltávolítani. A legjobb, amit tehetsz, hogy jól ápolod a bőrödet, és élvezed az eredményt!