Ismerd fel idejében a bőrrákot!

Tanácsok, amire figyelj, hogy könnyen felismerd a bőrrák első jeleit

Egyre gyakoribbak a bőr rákos megbetegedések a világon. A 2021-es adatok szerint Magyarországon az újonnan diagnosztizált melanomás esetek száma évi háromezerre tehető, ami nagyon nagy szám. Szerencsére a bőrrák nagymértékben megelőzhető következetes napvédelemmel, kalapok és UV-védő ruházat viselésével, a napozással töltött órák lecsökkentésével. Jól is kezelhető, de csak akkor, ha korán felismerik.

A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy bőrvizsgálatokat szakemberrel végeztessük el, azonban mindenki végezhet önmaga is a bőrellenőrzést. A melanomák körülbelül felét a betegek saját maguk fedezték fel, és a bőrrák okozta halálesetek többsége pedig melanoma. Tehát valóban tehetünk mi is saját egészségünkért.

Hogy fogj hozzá az ellenőrzéshez?

Szükséged lesz egy tükörre, hogy alaposan átvizsgáld a bőröd minden területét, beleértve a hátad és a látszólag jelentéktelen területeket, például a lábadat, a fejbőrt, a fület, a kezeket és a szád belsejét. Aszimmetriát, szegélyt, színt, átmérőt és terjeszkedést vizsgálj az anyajegyeken. Az aszimmetria azt jelenti, amikor az elváltozás egyik fele eltér a másik felétől, a szegély arra utal, amikor a határok szabálytalanok, nem pedig szépek és simák, a szín több színre utal egy területen, az átmérő azt jelenti, hogy a 6 mm-nél nagyobb átmérőjű anyajegyeket kell keresni, a terjeszkedés pedig egy olyan foltot jelent, amely idővel megváltozott, nagyobb lett.

Mi az a „rút kiskacsa” szabály?

Olyan anyajegyeket keress, amelyek eltérnek a többitől. Alapvetően minden olyan anyajegy, elváltozás, folt gyanús lehet, amely „nem olyan, mint a többi”. És ne hagyd figyelmen kívül a tartós pattanást sem. Ha van egy pattanásod, ami nem akar elmúlni, vagy egy seb, ami nem hajlandó begyógyulni több hónap alatt sem, az arra utal, hogy valami másról lehet szó. Fordulj vele bőrgyógyászhoz!

Milyen egyéb jelekre figyelj?

Ha olyan bőrfelületet találsz magadon, amely folyamatosan kérgesedik, vérzik, hámlik vagy viszket, és nem hajlandó gyógyulni, mindenképp vizsgáltasd meg.

A melanoma elterjedhet a szervezetben, szisztémás tüneteket okozhat, ami akár halálos is lehet. Ezek a tünetek hasonlóak más rákos megbetegedésekhez, mint a fáradtság, a fogyás, étvágytalanság, duzzadt nyirokcsomók, a légzési nehézségek, a fejfájás és a látás megváltozása. Ezért figyelj arra is, hogy érzed magad.

Összegzés

A bőrrák korai felismerése óriási segítséget jelent az eredményes gyógyításban. Ha a családban előfordult már bőrrák, vagy hólyagos leégés, ha több mint 50 anyajegyed van, ha nagy anyajegyeid vannak, akkor különösen ajánlott évente kivizsgáltatni magad. A vizsgálatok között önellenőrzéssel keresd az elváltozásokat, s ha találsz ilyet, fordulj bőrgyógyászhoz!