Profi tippek a vörös rúzs trendhez

Válaszd a legideálisabb kiemelést az ajkaidnak!

Legyen nyár vagy tél, a vörös rúzsok vagy szájfények valamilyen formában mindig megjelennek a kifutón, onnan pedig egyenes az út a te ajkaidra is, hiszen a gyönyörű inspirációk meghozzák a kedvünket, hogy feltűnő színre fessük az ajkainkat.

De mitől lesz csábító a vörös vagy a bordó a te ajkaidon?

1. Kezdj a legjobb alappal!


Az ajkaknak ugyanúgy jót tesz a hámlasztás, mint az arc többi részének. Simábbak és puhábbak lesznek, és az ajakápolók jobban kifejtik a hatásukat. Amikor hangsúlyos, feltűnő rúzst választasz, sminkelés előtt hámlassz, majd gondosan kend be az ajkaidat, hogy a krémnek legyen ideje felszívódni.

Amikor a rúzsozáshoz érsz, egy tiszta kozmetikai kendővel töröld át az ajkakat, hogy minden maradék krémet eltávolíts. A rúzsnak zsírmentes ajkakra van szüksége, hogy a festék megtapadhasson az ajkakon.

2. Válaszd a megfelelő textúrát!



Ha egy matt, jól fedő vörös rúzsod van, azzal máris sok irányba elindulhatsz. Ha az ujjaddal egy kevéske rúzst felveszel, majd azt finoman beleütögeted az ajkaidba, a végeredmény természetes, üde hatás lesz. Mintha csak eperbe haraptál volna.

Ha ecsettel precízen viszed fel, akkor máris van egy sikkes rúzsod, és ha kedved tartja, tehetsz rá szájfényt is, azaz a matt rúzsodból fényes lesz. Ha a matt rúzsra szájfény helyett selyemfényű vagy csillámos szemfestéket viszel, máris extra ragyogást adtál az ajkaidnak.

Az ajakszínezők színe élénk, és ahogy felkened őket az ajkaidra, a nedvesség el is párolog belőlük. Így a megmaradt festék tartósan színezi az ajkakat. A végeredmény általában feltűnő szín, mégis egységes hatás. A szaténfényű, krémes vörös rúzsok akkor a legjobb választások neked, ha egy kicsit enyhébb, lágyabb hatásra vágysz. Akkor is jól jöhetnek, ha nem tudsz precízen rúzsozni, mert megengedőbbek a matt változatoknál.

Az élénk színű, színezett ajakbalzsamok és szájfények mindig könnyedebb, üde hatást keltenek a rúzsnál, ha önmagukban viszed fel őket. Azonnal energetizálják az arcot. Viszont könnyebben elkenődnek a rúzsnál. Ha az ajkaid kontúrja nem erőteljesebben definiált, akkor a szájfény könnyebben kifut az apró barázdákba.

3. A legjobb segítők...

A korrektor

A korrektor semleges, tartós, jó alapot képezhet a rúzsnak, ha első lépésként felviszed, és jól összedolgozod a bőrrel. Mivel az ajkak eredeti színéből is visszavesz, ezért a rúzs eredeti színe jobban érvényesül, nem változtatja meg az ajkak eredeti alapszíne.

A másik felhasználási mód egy vékony kiemelés az ajkak kontúrja körül, amit általában a rúzsozás után, de a szájfény előtt szoktunk felvinni. Egy vékony, precíz, ferdére vágott ecsettel haladj el a rúzsozás körvonala mellett, hogy a szél jobban definiált legyen, a szín még feltűnőbb legyen.

A kontúrceruza

A kontúrceruza szintén nagyon jó rúzs alap. Nem feltétlenül csak a száj körvonalára, de az ajkak egész felületére felviheted. Sokkal egyszerűbb a szép formát is így kialakítani. Egy zsepivel itasd fel a felesleget. Akár önmagában vagy szájfénnyel is remekül működik.

Persze a klasszikus kontúrceruzás megoldás, azaz valóban a száj körvonalának átrajzolása vagy korrigálása is remek választás vörös rúzshoz. Nem csupán szépít, de a rúzs elkenődését is megakadályozza. A kontúr megrajzolhatod rúzsozás előtt vagy után is.

A színezett kontúrceruzák szájfényekhez vagy balzsamokhoz gyakran túl erőteljesek lehetnek, de ma már kaphatóak színtelen, azaz áttetsző kontúrceruzák is. A bennük lévő viaszos alap védőgátat képez a rúzsnak és a szájfénynek vagy balzsamnak, így a festék nem mászik el.

A púder

A púder jól fixálja a rúzst, és a szín intenzitásából is visszavesz. Az első réteg rúzsozás után vigyél fel egy vékony réteg púdert. Ha tetszik a végeredmény, így is maradhat, ha azonban inkább a testesebb, intenzívebb változat mellett döntetnél, akkor jöhet a következő réteg festék.

A highlighter/kiemelő

A rúzsozás akkor a leghatásosabb, ha a fények és kontrasztok játékával dúsabbnak mutatja az ajkaidat. A szájfényt is gyakran ezért visszük fel az ajkak közepére, hogy a fény dimenziót adjon az ajkaknak. De nem csupán a szájfény alkalmas erre a hatásra. Egy középre felvitt világos rúzs, szépen eldolgozott átmenetekkel szintén ezt a hatást éri el.

Az olyan primerek, mint például a Missha BB Boomer, vagy a highlighterek szintén világosítják az ajkak közepét, enyhe fényt is adva a hatáshoz. Egy világos szemfestékkel szintén elérheted ezt a végeredményt.