Mennyire hatékony a kémiai hámlasztás?

Sokan esküsznek a kémiai hámlasztásra, mert ez a hatékony és trendi kezelés javíthatja a bőr textúráját és a hiperpigmentációt, valamint a pattanások és az öregedés jelei is kezelhetők vele. Mire kell figyelni hámlasztás során?

Sokan esküsznek a kémiai hámlasztásra, mert ez a hatékony és trendi kezelés javíthatja a bőr textúráját és a hiperpigmentációt, valamint a pattanások és az öregedés jelei is kezelhetők vele.

Mi a kémiai hámlasztás?

A kémiai hámlasztók egy sav oldatából készülnek, ezekben a termékekben a sav magasabb koncentrációban van jelen, mint a mindennapi ápolószerekben. Számos bőrbetegség, többek között akne, pattanásos hegek, fénykárosodás, hiperpigmentáció, ráncok és a bőr egyenetlen textúrája esetén alkalmazzák. Sokféle kémiai hámlasztás létezik, és az általuk elért eredmények számos más tényező mellett a kezelt bőrtől és a hámlasztás erősségétől is függnek.

Kinek és mikor javasolt a kémiai hámlasztás?

Fiatalabb és idősebb korosztálynak egyaránt ajánlott, figyelembe véve a bőrtípust és az elérni kívánt célokat. A triklórecetsavas és glikolsavas módszer számos szépészeti kezelés kiegészítője lehet. Mindkettő alkalmazható az arcon, a nyak tájékán, a dekoltázsban, sőt a kézfejeken, combokon is. Igénybe vehetők vízhiányos, mitesszeres bőrön, sőt pigmentfoltos területeken is. A tág pórusú vagy fénykárosodott felületek megújításában is segítségedre lesznek. Fontos szerepe van a bőrfiatalítás folyamataiban, valamit apróbb ráncok elhalványításánál is.

Nem javasolt a kémiai hámlasztás terhesség és szoptatás idején, vagy ha sugárkezelt a bőr és fényvédelemre van szüksége. Ne hámlassz akkor se, ha bőröd herpesszel vagy szemölccsel fertőzött.

Milyen fajta kémiai hámlasztók vannak?

A legtöbb hámlasztás vagy egysavas (például 25%-os glikolsav hámlasztás), vagy kevert (például Jessner-hámlasztás). A hámlasztásokat a felhasznált savak alapján lehet osztályozni. Az AHA-alapú hámlasztások, amelyek egy vagy több AHA-t (alfa-hidroxisavak) használnak a felszíni fiatalítás és az egyenletesebb textúra elérése érdekében. Ezek a savak segíthetnek a pattanások kezelésében is. A BHA (béta-hidroxisavak) alapú hámlasztások szintén hatékonyak a pattanásos bőrre. Léteznek még TCA (triklór-ecetsav) hámlasztások is, amelyek jellemzően közepes mélységű hámlasztók. A legerősebbek a fenol-krotonolajos hámlasztók.

Milyen mélyen hatolnak be hámlasztók a bőrbe?

- A legtöbb AHA és BHA felületes hámlasztás, a bőr legkülső rétegének hámlasztására szolgálnak. Nem igényel sok hatóidőt és nagyszerű kezelés érzékeny bőrtípusok számára.
- A közepes mélységű hámlasztások, mint például a Jessner- vagy a magasabb koncentrációjú TCA-hámlasztás, valamint néhány retinoid hámlasztás már több hatóidőt igényel, amely alatt a bőr intenzívebben hámlik.
- A mély hámlasztások, mint például a fenolos hámlasztások, nagyon erősek és pár másodpercig úgy nézel ki, mint egy múmia, de igazán hatékonyak a bőr teljes megújításában. Ezek már komoly eljárások, előkészítéssel, utókezeléssel, és ilyeneket csak tapasztalt orvosok végezhetik.

Hogyan működik a kémiai hámlasztás?

Az AHA és BHA hámlasztások nagyobb koncentrációban tartalmaznak savakat, így a bőrre alkalmazva segítenek fellazítani a bőrsejtek közötti kötést, elősegítik a sejtek cseréjét. A mélyebb hámlasztások tulajdonképpen egyfajta sérülést okoznak a bőrben, ami serkenti a természetes gyógyulási reakciót, az egészséges sejtek keletkezését. Ráadásul a sebgyógyulás részeként a kollagén- és elasztintermelés is serkentődik, így a mély hámlasztások a ráncok és a laza bőr ellen is nagyszerűek.

Mire kell figyelni a kémiai hámlasztás során?

Fontos, hogy a hámlasztás előtt néhány nappal állítsd le a retinoidok vagy az AHA-kat és BHA-kat tartalmazó otthoni termékek használatát, hogy a hámlasztó ne hatoljon be túl mélyen. A tervezettnél mélyebbre hatoló hámlasztás esetén gyakran előfordulhat kifehéredés a bőrön. A kémiai hámlasztás a napra is sokkal érzékenyebbé tesz, ezért nagyon fontos, hogy hámlasztás után különösen figyel a fényvédőre.

Összegzés

A hámlasztás hatékonysága és sokoldalúsága miatt nagyszerű bőrápolási eljárás. Kezelhetsz vele pattanásokat vagy nagyobb strukturális problémákat, mint a rugalmasság elvesztése. Eléggé költséghatékony más kezelésekhez képest, amelyekkel hasonló eredmény érhető el. Megfelelő és nagyszerű kiegészítője lehet bőrápolásodnak, de ha úgy döntesz, belevágsz, fordulj kozmetikushoz, mélyhámlasztást pedig csak orvosi felügyelet alatt végezz!