Napvédő krémek jelölése

Itt a nyár, napozunk.. de tudod mit jelentenek a termékeken lévő fura jelölések? Mivel itt a nyár, soha nem volt aktuálisabb bepillantani a jelölések mögé.


Az SPF és a PA+ jelentése

Mivel itt a nyár, soha nem volt aktuálisabb bepillantani a jelölések mögé.

A BB krémeken és az egyéb UV védelemmel ellátott kozmetikumokon találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel, amik az UV védelem szintjét, és idejét mutatják meg. Nézzük meg hogyan: Az UV sugárzás három különböző típusát különböztetjük meg. Az egyik az UVA, amely széles hullámhosszú, mélyebben hatol a bőrben, ez okozza (gyorsítja) a bőr öregedési folyamatát. A második az UVB, ennek rövid a hullámhossza, és ez felel a leégésért. A harmadik az UVC, de mivel ezt felfogja az ózonréteg, nem érkezik meg a Földünk felszínére.

Az SPF (Sun Protection Factor = nap-védelmi faktor) az UVB sugarak elleni védelmi szintjét jelölik. Ezt a szabvány rendszert Ausztráliából vette át a világ. Ahhoz, hogy sztenderdizálni lehessen ezeket az értékeket, szükséges egy viszonyítási alap. Ez az SPF1, ami azt jelenti, hogy az UV sugárzás 15 perc alatt okoz károsodást.

Tehát az SPF1 azt jelenti, hogy a termék 15 percig védi a bőrt az UV sugárzással szemben. Az SPF2 duplázza ezt az időt, tehát 30 percig ad védelmet. Így ez alapján könnyen kiszámíthatjuk, hogy az SPF[szám] *15 perc= a termék UV védelme percben.

Tehát ha az SPF szám magas, az azt jelenti, hogy az adott termék UVB elleni védelme is sokkal nagyobb. Pl. SPF35=525 perc (8 óra) védelem.

Az UV védő készítményekből a sztenderdizáld használandó mennyiség 0,2g/cm2, de ez nagyon sok a bőrnek.

Az emberek átlagosan ennek a mennyiségnek a negyedét használják, ami viszont azt is jelenti, hogy négyszer olyan sűrűn kell használni a terméket. (A fenti példában nem 8 órát véd, hanem csak 2-3-at, ezért is fontos a magas SPF értékű termék használata.)

Míg az SPF jelenti a védelmet időben, a Japánból származó PA jelölés a védelem erejét mutatja. A "+" jel 2-szeres, a "++" 4-szerest, míg a "+++" 8-szoros védelmi erősséget jelent. Ebben viszont már szükséges az egyéni igények meghatározása, nem mindenkinek a legerősebb a legjobb. Ugyanilyen fontos az évszakváltás követése is, míg nyáron szükséges lehet akár az SPF 40-50 PA+++ is, tavasszal és télen elegendő lehet az SPF 20-35 PA++.