Vigyázz, mit kensz magadra! Ezek a bőrápoló összetevők veszélyesek lehetnek együtt!

A bőrápolás nem csak arról szól, hogy milyen termékeket használunk, hanem arról is, hogy hogyan használjuk őket. Bizonyos bőrápoló összetevők ugyanis nem jönnek ki jól egymással, és ha összekeverjük őket, akkor többet árthatunk, mint használunk.

A savak a bőrápolás egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb összetevői, hiszen segítenek a bőr hámlasztásában, megújításában, hidratálásában és ragyogásában. De nem mindegy, hogy milyen savakat használunk, és hogyan kombináljuk őket. Ha nem figyelünk oda, akkor könnyen túlterhelhetjük, kiszáríthatjuk vagy irritálhatjuk a bőrünket. Ezért fontos, hogy ismerjük a savak tulajdonságait, hatásait és kölcsönhatásait. Íme néhány alapszabály, amit érdemes betartani a savas bőrápolásban.

Mit szabad?

Használjunk AHA (alfa-hidroxi) savakat, ha felszíni bőrproblémáink vannak, mint például a szárazság, a hiperpigmentáció vagy a ráncok. Az AHA savak, mint például a glikolsav, a tejsav vagy az almabor-sav, gyengéden hámlasztják a bőr legfelső rétegét, így elősegítik az új sejtek képződését és a hidratáló hatóanyagok felszívódását. Az AHA savak növelik a bőr fényérzékenységét, ezért mindig használjunk fényvédőt utánuk.

Példa AHA-s termékre: COSRX AHA7 Power folyékony mitesszer eltávolító. Ez a folyadék természetes, almából kivont 7% AHA glikolsav segítségével kezeli a bőrt. Hámlaszt, mélyen tisztít, eltávolítja az elhalt hámsejteket, csökkenti a pórusok méretét és a mitesszerek számát. Azonnal tisztítja, hidratálja és tonizálja a bőrt, használata után a bőr élénkebb és világosabb lesz.

Használjunk BHA (béta-hidroxi) savakat, ha mélyebb bőrproblémáink vannak, mint például a mitesszerek, a pattanások vagy a tág pórusok. A BHA savak, mint például a szalicilsav vagy a betain-szalicilát, képesek behatolni a pórusokba és feloldani a felesleges faggyút és szennyeződést. A BHA savak gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásúak is, ezért jót tesznek az aknés vagy gyulladt bőrnek. A BHA savak kevésbé növelik a bőr fényérzékenységét, mint az AHA savak, de azért érdemes fényvédőt használni utánuk.

Példa BHA-s termékre: Cosrx BHA Blackhead Power Liquid. Ez a folyadék 4% betain-szalicilátot tartalmaz, ami hatékonyan tisztítja a pórusokat és csökkenti a fekete pontokat. Emellett növényi kivonatokat is tartalmaz, amelyek nyugtatják és hidratálják a bőrt. Ez a termék kíméletesen hámlaszt, ezért akár naponta is használható.
Használjunk PHA (poly-hidroxi) savakat, ha nagyon érzékeny vagy vízhiányos a bőrünk, de szeretnénk hámlasztani. A PHA savak, mint például a glükonolakton vagy a laktobionsav, nagy molekulájú savak, amelyek nem hatolnak be mélyen a bőrbe, ezért kevésbé irritálják azt. A PHA savak kiváló vízmegkötők, így hidratálják és feszessé teszik a bőrt. A PHA savak nem növelik a bőr fényérzékenységét, de azért érdemes fényvédőt használni utánuk.

Példa PHA-s termékre: Benton PHA hámlasztó gél. Ez a gél laktobionik savat tartalmaz, ami gyengéden hámlasztja és simítja a bőrt. Emellett Chrysanthemum morifolium (krizantém) virág kivonatot és celulózt is tartalmaz, amelyek hidratálják és nyugtatják a bőrt. Ez a termék segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és javítani a bőr tónusát.

Mit nem szabad?

Ne használjunk többféle savat egyszerre, mert ez túl sok lehet a bőrnek. Ha többféle savat szeretnénk használni, akkor válasszunk különböző napszakokat vagy napokat. Például használhatunk AHA-s terméket este és BHA-s terméket reggel, vagy használhatunk AHA-s terméket hétfőn és BHA-s terméket szerdán. Így elkerülhetjük a bőr kiszáradását, irritációját vagy hámlását.
Kivétel: vannak olyan termékek, amelyek többféle savat tartalmaznak úgy, hogy azok jól együttműködnek és nem okoznak problémát. Ilyen például a Muldream Trouble Clear AHA PHA ampulla. AHA és PHA hámlasztó összetevők gondoskodnak az elhalt bőrsejtek eltávolításáról. A formula 38% rizskorpa-vizet és 5% Centella-kivonatot is tartalmaz, hogy hatékonyan megnyugtassa és regenerálja a bőrt.

Ne használjunk savakat együtt erős retinollal, mert ez is túl sok lehet a bőrnek. A retinol egy olyan összetevő, ami serkenti a sejt megújulás és csökkenti a ráncokat, de nagyon erős hatású. Ha savakkal kombináljuk, akkor könnyen irritálhatjuk vagy sérthetjük a bőrt. Ha mindkettőt szeretnénk használni, akkor válasszunk különböző napszakokat vagy napokat. Például használhatunk retinolos terméket este és savas terméket reggel, vagy használhatunk retinolos terméket hétfőn és savas terméket szerdán. Így elkerülhetjük a bőr pirosodását, égését vagy hámlását.
Kivétel: vannak olyan termékek, amelyek gyengéd retinolt tartalmaznak úgy, hogy azok jól együttműködnek a savakkal és nem okoznak problémát. Ilyen például a COSRX The Retinol 0.1 arckrém, ami 0,1 % retinolt tartalmaz. Ez az arckrém segít simítani és feszesíteni a bőrt, miközben panthenollal és növényi olajokkal hidratálja és nyugtatja a bőrt.

Ne használjunk savakat együtt C-vitaminnal, mert ez is túl sok lehet a bőrnek. A C-vitamin egy olyan összetevő, ami erős antioxidáns és fényvédő hatású, de nagyon érzékeny a pH-ra. Ha savakkal kombináljuk, akkor könnyen lebomolhat vagy csökkentheti a savak hatását. Ha mindkettőt szeretnénk használni, akkor válasszunk különböző napszakokat vagy napokat. Például használhatunk C-vitaminos terméket reggel és savas terméket este, vagy használhatunk C-vitaminos terméket hétfőn és savas terméket szerdán. Így elkerülhetjük a bőr irritációját vagy a hatóanyagok elvesztését.
Kivétel: vannak olyan termékek, amelyek stabil C-vitamint tartalmaznak úgy, hogy azok jól együttműködnek a savakkal és nem okoznak problémát. Ilyen például a Muldream Brightening Glow - AHA & C-vitamin szérum, ami AHA (alfa-hidroxi sav) hámlasztó összetevő és C-vitamin segítségével fiatalos ragyogást kölcsönöz a bőrnek. Továbbá niacinamiddal segít újra természetesen ragyogóvá tenni a bőrt. Biztosítja, hogy a bőr simább felületű, kiegyensúlyozott és egyenletesebb tónusú legyen.

A savak csodálatos hatásúak lehetnek, ha jól választod ki és kombinálod őket. Ha bizonytalan vagy, hogy milyen savas termék lenne jó neked, akkor nézz körül a www.bbkrem.hu webáruházban, ahol rengeteg minőségi koreai bőrápoló termék közül válogathatsz. És ne feledd: mindig használj fényvédőt, ha savakat használsz!