Vegán vagy nem vegán? Ez itt a kérdés…

Állati vagy növényi eredetű egy kozmetikai összetevő? Segítünk eligazodni a kérdésben.

Manapság egyre tudatosabbak vagyunk a kozmetikai termékek vásárlásánál is, igyekszünk odafigyelni rá, hogy mit kenünk a bőrünkre. Állati vagy növényi eredetű? Azonban számos olyan népszerű összetevő van, amelyek mind állatokból, mind növényekből származhatnak.

Szerencsére a szépségipari cégek egyre jobban átláthatóbbak azzal kapcsolatban, hogy honnan származnak az összetevőik, és gyakran feltüntetik a csomagoláson, hogy egy termék vegán-e, vagy hogy bizonyos összetevők növényi alapúak-e vagy sem.  Vannak olyan összetevők, amelyeket kétszer is ellenőrizni kell a címkén, ha vegán termékeket keresel.

Szkvalán

A szkvalán egy lágyító és antioxidáns, régebben cápamájolajból nyerték ki, de ez a forrás ma már nem gyakori. Manapság olívaolajból és amarant (gabona) olajból származik. Próbáld ki a PURITO Plainet Squalane 100 arcápoló olajat, mely szkvalánt tartalmaz, és 100%-ban vegán.

Hialuronsav

Az egyik legnépszerűbb hidratáló és mindenre jótékony hatású összetevő a hialuronsav. Az emberi szervezetben természetesen előforduló anyag, de a bőrápoláshoz a kakasok ízületeiből, lovak és tehenek szemgolyójából, vagy keményítőtartalmú gyökérzöldségekből és laboratóriumi mikrobiális fermentációval nyerhető ki. Vegánoknak jó hír, hogy a mikrobiális erjesztés ma már a bőrápolásban a leggyakoribb forrása az összetevőnek. Próbáld ki a Benton Aloe Hyaluron arckrémet, mely olyan erős hialuronsav komplexet tartalmaz, amely nem állati eredetű.

Kollagén

A kollagén egy szerkezeti fehérje, amely a hialuronsavhoz hasonlóan természetes módon van jelen a szervezetben. Az összetevő hidratál és feltölti a finom vonalakat és ráncokat. A kollagén származhat állatokból, sertésből, tehénből, vagy halból. Azonban egyre több a vegán alternatíva is, melyeket általában chia magból vagy avokádóból készítenek.

Tejsav

A tejsav egy gyengéd AHA (alfa-hidroxisav), amely hidratál, miközben enyhén hámlaszt. Ahogy a nevében is benne van, tejből nyerik ki, azonban ennek az összetevőnek is van vegán alternatívája. Kukoricakeményítő vagy répacukor erjesztési folyamatán is kinyerhető. Próbáld ki a PURITO AHA BHA hámlasztó folyadékot, ami növényi eredetű glikolsavat tartalmaz.

Retinol

A retinolt tartják az egyik leghatásosabb öregedésgátló összetevőnek. Ez az A-vitamin származéka, amelyet leggyakrabban állati melléktermékből nyernek. Az összetevőlistákon „retinoid” néven szerepel. Alternatívaként azonban növényi forrásból (általában zöldségekből, például sárgarépából) is kinyerhetik, ekkor „karotinoid” néven szerepel. A retinol másik vegán alternatívája a bakuchiol. A psoralea corylifolia növény magjaiból és leveleiből származik, és tanulmányok kimutatták, hogy nagyszerű öregedésgátló hatásai vannak. Ha a növények erejével szeretnéd felvenni a harcot a ráncok ellen, akkor próbáld ki a PURITO Bakuchiol Timeless Bloom revitalizáló szérumot.