Sebaceous filamentek: nem pattanások, de mégis zavaróak

A sebaceous filamenteket gyakran összetévesztik a mitesszerekkel, de nem ugyanazok. A miteszerek olyan eltömődött pórusok, amelyekben a faggyú oxidálódik és elsötétül. Hogyan előzhető meg és lehet eltüntetni?

Mi az a sebaceous filament?

A sebaceous filament egy olyan bőrstruktúra, amely a pórusok falát béleli ki, és segít az olajnak (vagy faggyúnak) eljutni a bőr felszínére. A faggyú  egy természetes anyag, amelyet a bőrünk termel, hogy hidratálja és védje magát. Mindenkinek vannak sebaceous filamentjei, de egyeseknek jobban láthatók, mint másoknak.
A sebaceous filamenteket gyakran összetévesztik a mitesszerekkel, de nem ugyanazok. A miteszerek olyan eltömődött pórusok, amelyekben a faggyú oxidálódik és elsötétül. A sebaceous filamentek nem eltömődött pórusok, hanem normális bőrfunkciók. Nem lehet teljesen eltávolítani őket, de lehet csökkenteni a láthatóságukat.

Miért látszanak jobban a sebaceous filamentek?

A sebaceous filamentek láthatósága több tényezőtől függ. Ezek közül néhány:

  • A pórusméret: Minél nagyobbak a pórusaid, annál több olajat tudnak tárolni, és annál jobban látszanak a sebaceous filamentumaid.
  • A bőrtípus: Ha zsíros vagy kombinált bőröd van, akkor több olajat termelsz, ami szintén növeli a sebaceous filamentumaid láthatóságát3.
  • A fényviszonyok: Ha erős fény éri az arcodat, akkor jobban kiemelkednek a sebaceous filamentumaid.
  • A smink: Ha túl sok alapozót vagy púdert használsz, akkor eltömítheted a pórusaidat, ami szintén rontja a helyzetet.

Hogyan előzheted meg és kezelheted a sebaceous filamenteket?

A sebaceous filament nem egy betegség vagy rendellenesség, hanem normális bőrfunkció. Nem kell aggódnod miattuk, hacsak nem zavarnak esztétikailag. Ha szeretnéd csökkenteni a láthatóságukat, akkor kövesd ezeket a tippeket:

  • Tisztítsd meg az arcodat naponta kétszer egy gyengéd arctisztítóval, amely eltávolítja az olajat és a szennyeződéseket. Kerüld az agresszív radírozást vagy dörzsölést, mert ez irritálhatja a bőrödet.
  • Használj olyan bőrápoló termékeket, amelyek nem tömítik el a pórusaidat (non-comedogenic). Válassz olyan hidratálókat és szérumokat, amelyek antioxidánsokat, vitaminokat és növényi kivonatokat tartalmaznak, amelyek segítenek helyreállítani a bőröd egészségét és fényét5.
  • Használj hetente egyszer egy arcmaszkot, amely mélyen tisztítja a pórusaidat. Jó választás lehet a kaolin agyag maszk, amely természetesen felszívja a felesleges olajat és szűkíti a pórusokat. Például a PURITO Bentoline Pore agyagmaszk, ami egy olyan maszk, amely 4 féle agyagot tartalmaz, és segít világosítani és simítani a bőrt.
  • Használj olyan hámlasztó termékeket, amelyek segítenek eltávolítani az elhalt bőrsejteket és a felesleges olajat a pórusaidból. A legjobb választás a szalicilsav, amely egy BHA (béta-hidroxi-sav), amely képes behatolni a pórusokba és oldani a zsírt. Használj egy szalicilsavas tonert vagy esszenciát naponta kétszer, például a COSRX BHA Blackhead Power Liquid-et, amely gyengéden hámlasztja és tisztítja a bőrt.
  • Használj olyan termékeket, amelyek retinolt vagy retinoidokat tartalmaznak. Ezek olyan A-vitamin származékok, amelyek serkentik a sejtmegújulást és csökkentik a pórusméretet. Használj egy retinolos szérumot vagy krémet éjszakára, például az It’s Skin Retinoidin szérum, amely retinolt, ceramidokat, hialuronsavat, peptideket és skvalánt tartalmaz,
  • Védd a bőrödet a napfénytől. A napfény károsíthatja a bőrödet, növelheti az faggyútermelést és kitágíthatja a pórusokat. Használj mindig fényvédőt, amikor kint vagy, legalább SPF 30-as faktorral. Válassz olyan fényvédőt, amely nem zsíros és nem tömíti el a pórusaidat, például a Benton Air Fit UV Defense fényvédőt, amely SPF 50 / PA++++ védelmet nyújt.

Összefoglalás

A sebaceous filamentek nem pattanások, hanem normális bőrfunkciók. Nem kell teljesen eltüntetni őket, de lehet csökkenteni a láthatóságukat. Ha szeretnéd megelőzni és kezelni őket, akkor kövesd ezeket az egyszerű lépéseket:

  • Tisztítsd meg az arcodat naponta kétszer egy gyengéd arctisztítóval.
  • Használj non-comedogenic bőrápoló termékeket.
  • Használj hetente egyszer egy kaolin agyag maszkot.
  • Használj szalicilsavas hámlasztó termékeket naponta kétszer.
  • Használj retinolos termékeket éjszakára.
  • Használj fényvédőt minden nap.

Ezekkel az egyszerű tippekkel javíthatod a bőröd állapotát és megelőzheted a sebaceous filamentumok túlzott láthatóságát.