Savas rétegezés: hogyan használd helyesen a savakat a bőrápolásban?

Ha többféle savat szeretnél beépíteni a bőrápolási rutinodba, akkor fontos, hogy tudd, milyen sorrendben és milyen gyakorisággal alkalmazd őket, hogy elkerüld az irritációt és maximalizáld az eredményt.

A savak nagyszerű hatóanyagok a bőrápolásban, hiszen segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket, tisztítani a pórusokat, halványítani a pigmentfoltokat, csökkenteni a ráncokat és javítani a bőr textúráját. De vajon tudod-e, hogyan használd őket helyesen? Ha többféle savat szeretnél beépíteni a bőrápolási rutinodba, akkor fontos, hogy tudd, milyen sorrendben és milyen gyakorisággal alkalmazd őket, hogy elkerüld az irritációt és maximalizáld az eredményt. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan rétegezd a savakat a bőrápolásban!

A savak három fő típusa: AHA, BHA és PHA

A savak három fő típusa az AHA (alfa-hidroxi-sav), a BHA (béta-hidroxi-sav) és a PHA (poli-hidrox-sav). Ezek közül az AHA és a BHA a legismertebbek és leggyakrabban használtak, míg a PHA egy újabb generációs sav, amely gyengédebb és hidratálóbb hatású.

Az AHA-savak vízben oldódó savak, amelyek felszíni hámlasztást végeznek. Segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket, javítani a bőr fényességét és simaságát, valamint stimulálni a kollagén termelést. Az AHA-savak közé tartozik például a glikolsav, a tejsav, a mandulasav és az almasav. Az AHA-savak főként száraz, érett és pigmentált bőrre ajánlottak.

A BHA-savak olajban oldódó savak, amelyek mélyebben hatolnak be a pórusokba. Segítenek feloldani az olajat és a szennyeződéseket, tisztítani és összehúzni a pórusokat, valamint gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásúak. A BHA-savak közül a legismertebb a szalicilsav. A BHA-savak főként zsíros, pattanásos és mitesszeres bőrre ajánlottak.

A PHA-savak nagy molekulaméretű savak, amelyek lassan szívódnak fel a bőrben. Gyengédebb hámlasztást végeznek, mint az AHA vagy a BHA savak, de hidratálják is a bőrt. A PHA-savak közé tartozik például a laktobionsav és a glükonolakton. A PHA-savak főként érzékeny, száraz és rosaceás bőrre ajánlottak.

Hogyan rétegezd helyesen a savakat?

Ha többféle savat szeretnél használni egyszerre, akkor fontos betartanod néhány alapszabályt:

Kezd el óvatosan. Ha még nem használtál savakat a bőrápolásban, akkor ne vágj bele egyből többféle sav használatába. Kezd el egy gyengébb savval, például egy PHA-savval, és figyeld meg, hogyan reagál rá a bőröd. Ha nincs irritáció, akkor fokozatosan emelheted az erősséget vagy a gyakoriságot, vagy bevezethetsz egy másik savat is.
Kövesd a savak erősségi sorrendjét. Ha többféle savat használsz egyszerre, akkor mindig a legerősebb savval kezdj, és haladj a leggyengébb felé. Általános szabály, hogy a BHA-savak erősebbek, mint az AHA-savak, és az AHA-savak erősebbek, mint a PHA-savak. Tehát ha például BHA-, AHA- és PHA-savat használsz, akkor ebben a sorrendben rétegezd őket.

Várj egy kicsit rétegezés közben. Ha egymás után használsz többféle savat, akkor mindig várj legalább 5-10 percet rétegezés közben, hogy a savak be tudjanak hatolni a bőrbe, és ne semlegesítsék egymást. Ha túl gyorsan rétegezed őket, akkor csökkentheted a hatékonyságukat.

Ne használj túl sok savat egyszerre. A savak nagyon hatékonyak lehetnek a bőrápolásban, de ha túlzásba viszed őket, akkor többet árthatsz, mint használhatsz. A túl sok sav irritációt, szárazságot, hámlást és érzékenységet okozhat a bőrödön. Ezért ne használj egyszerre több mint két-három savat, és ne használj minden nap savakat. Inkább válassz ki egy-két napot a héten, amikor savas napot tartasz, és ezeken a napokon használd a savakat.

Használj hidratálót és fényvédőt. A savak hámlasztják és vékonyítják a bőr hámrétegét, ezért fontos, hogy hidratáld és véd a bőröd utánuk. Használj egy hidratáló krémet vagy szérumot a savas rétegezés után, hogy pótolhasd a bőr nedvességtartalmát és megnyugtasd az irritált területeket. Használj fényvédőt minden nap, hogy megóvd a bőröd a nap káros sugaraitól, amelyek fokozottan érinthetik a hámlasztott bőrt.

Milyen termékeket válassz?

Ha szeretnél kipróbálni néhány savas terméket a bőrápolásban, akkor nézz szét a BBkrem.hu webshopban, ahol számos koreai márkát és terméket találhatsz. Például:

  • A COSRX BHA Blackhead Power Liquid egy BHA-savas toner, amely segít eltüntetni a mitesszereket és tisztítani a pórusokat. Tartalmaz még növényi kivonatokat is, amelyek nyugtatják és hidratálják a bőrt.
  • A Benton Aloe BHA Skin Toner egy gyengéd toner, amely kombinálja az Aloe gél és a BHA előnyeit. A BHA sav segít feloldani az olajat és a szennyeződéseket a pórusokban, míg az aloe vera kivonat hidratálja és nyugtatja a bőrt, valamint segít megelőzni az irritációt.
  • A Beauty of Joseon Glow Serum egy BHA-savas szérum, amely gyengéden hámlasztja és hidratálja a bőrt. A 60% propolisz kivonat segít javítani a bőr állapotát és védekezni a baktériumok ellen, míg a niacinamid segít csökkenteni a pórusokat és javítani a bőr textúráját.