Pont így teszed tönkre a pórusaidat…

A mindennapi és nem annyira mindennapi dolgok, amikkel ártasz a pórusaidnak. Inkább ne csináld!


Tudom, hogy a pórusok látványa sokakat irritál. Mások (mint például én) egészen rendben vannak a látványukkal, mert szeretik a természetesebb megjelenést, és a pórusok élőbbé teszik az arcot. De azért ennek a szeretetnek is meg van a határa.

Mindannak, a pórusaim ellen elkövettem meg van a nyoma az arcomon. És ez lehetne jobb vagy rosszabb is. De ha azt tudtam volna akkor, amit most tudok, akkor garantáltan jobb lenne. :D És most már rendszeresen odafigyelek a pórusaimra. Sokat tudtam javítani rajtuk. Teljesen nem fognak eltűnni, és van olyan nyom az arcomon, ami megmarad, de örülök, hogy karban tudom őket tartani.

Az egyik legnagyobb bűn, amit a pórusaid ellen elkövethetsz az a nyomkodás.

És tudom, hogy amikor meglátsz egy nagy pattanást, és érzed, hogy feszül, és tele van, és kitörésre kész, akkor szinte ellenállhatatlan a kísértés, hogy segíts neki megtisztulni.

De ne tedd! Elmondom, mit érdemes tenni helyette, és hogy mi történik, amikor kinyomsz egy pattanást megfelelő felkészültség és tudás nélkül. Így két oldalról is segíthetlek a rehabilitációban.

Szóval ott tartunk, hogy van egy kitörésre készülő pattanásod. És azt gondolod, hogy egy seb is jobb, mint hogy az a gusztustalan izé ékeskedjen az arcodon.

Miért ne nyomd ki a pattanást?

A pattanások kinyomásának meg van a technikája, hogy felfelé, kifelé ürüljön, tisztuljon meg. A kozmetikusok ezt tudják, és vannak rá olyan eszközök, és gépek, amik segítenek, (Nekünk is van egy ilyen eszközünk, ha érdekel, kattints ide érte.) de ezeket is megfelelő előkészítés után, és gondos utóápolással együtt érdemes bevetni.

Amikor te akár előkészítés nélkül elkezdesz kinyomni egy pattanást, akkor általában két oldalról nyomod meg a pattanást, nem pedig alulról felfelé tolva. Ennek hatására a sárga, bacikkal teli, gennyes folyadék egy része felfelé ürül, egy része pedig mivel nagy nyomás éri, felfelé nem tud menni, alul robban bele a bőrödbe, a pórusfalat szétrombolva. Ennek lesz az az eredménye, amikor egy pattanás kinyomása után a bőr begyullad és piros lesz. A bacik sokkal mélyebbre jutottak, a pórusfal pedig nem regenerálódik könnyed.

Mindig jusson eszedbe, amikor az arcodon egy sárga, gyulladt pattanás van, hogy igazából baktériumok és genny van benne, és ez olyasmi, amit nem akarsz a bőröd mélyebb rétegeiben.

Mit tehetsz akkor egy gyulladt pattanással?

A gyulladt pattanásra leginkább egy pattanás elleni tapaszt érdeme tenni. Tudom, hogy ez nem tűnik nagy dolognak, pedig nagyon sokat számít. Nemrég egy nagy, sárga pattanás jelent meg az arcomon. Először este éreztem, hogy ott valami történni fog, és eszembe is jutott ugyan, hogy feltehetnék egy tapaszt, de aztán elfelejtettem. Reggelre nagy lett, és sárga.

Oké, akkor itt az ideje a tapasznak, mégpedig a legnagyobb kell belőle. Feltettem, és egész nap rajtam volt. Igazából szeretem azt, ahogy a pattanást látványban eltünteti. Persze látszik, hogy van ott valami, de klasszisokkal jobb, mint egy pattanás vagy egy seb látványa.

Este, amikor levettem az arctisztítás és bőrápolás miatt a tapaszt, akkor látszott igazán, hogy nem is egy, de három pattanás állt össze bulizni az arcomon. A látvány ennek ellenére azért javul, picit összement a pattanás, a tapasz jó adag trutyit kiszívott.

Arctisztítás után megint feltettem egy tapaszt, és fent maradt egész éjszakára. Reggel, amikor a tükör elé álltam, nem tudtam, mire számítsak, hiszen a tapaszt elrejtette a pattanást. Amikor lehúztam, nem hittem a szememnek. Alatta csupán enyhe bőrpír emlékeztetett arra, hogy itt valahol egy pattanás volt. A tapasz magába szívta a gennyet, a bőröm nagyjából regenerálódott.

Ha nyomkodni kezdem ezt a 3 pattanásból álló komplexumot, hetekig megmarad a nyoma és sebes-heges lesz a helye...

Kattints ide a COSRX pattanás elleni tapaszáért!

Mit tehetsz még a pórusaidért?

- Rendszeresen és alaposan tisztítsd a bőrödet. Ne hagyd, hogy a szennyeződés, ami a bőrödön van, befészkelje magát a pórusaidba!

- Hámlassz hetente legalább kétszer a bőröd érzékenységének megfelelő hámlasztóval! Így segítesz megújulni a bőrödnek, ami feszesebb lesz, és a pórusaidnak is kevesebb elhalt hámsejttel kell megbirkózniuk.

- A pórustisztító maszkok a jó barátaid. Felszívják a faggyút, és ezzel egy időre tehermentesítik a pórusaidat.

- Használj napvédőt minden nap, lehetőleg ásványi fényvédővel. A pórusfalaid rugalmasságának ártanak az ibolyán túli sugarak, ha nem jutnak a bőrödbe, akkor kevesebb roncsoló hatással kell a pórusaidnak megbirkózni. A fényvédő nem csak a leégés ellen szükséges, hanem a bőröd feszessége miatt is. Az ásványi napvédők visszatükrözik a napsugarak nagy részét, így azok nem jutnak be a bőrödbe.

- Fogyassz kollagén tartalmú ételeket/italokat, vagy szedj valamennyi kollagént, hogy hadd kapjanak a pórusfalaid is megfelelő támogatást.

- Járj rendszeresen kozmetikushoz, hogy szakszerűen kitisztíthassa a pórusaidat, így azok nem töltődnek fel, és kevesebb ideig nyomják a pórusfalat.

Te hogy vagy a pórusaiddal? Van extra tipped vagy tanácsod nekünk?