Pattanások ellenségei: A béta-hidroxi-savak

Minden, amit tudnod kell a BHA savakról

Ha pattanásos, zsíros vagy tág pórusú bőrrel küzdesz, akkor biztosan hallottál már a béta-hidroxi-savakról, vagy röviden BHA-król. De tudod-e, hogy mi ezeknek a savaknak a titka, és hogyan használd őket a bőrápolásban? Ha nem, akkor olvass tovább, mert most mindent elmondunk neked a BHA-król!

Mi az a BHA?

A BHA egy olyan savcsoport, amelynek legismertebb tagja a szalicilsav. A szalicilsavat általában növényi kivonatokból állítják elő, például a fekete fűzfa kérgéből. A szalicilsav zsírban oldódó sav, ami azt jelenti, hogy képes behatolni a pórusokba, és ott feloldani a felesleges faggyút és elhalt hámsejteket. Ezzel segít megtisztítani és összehúzni a pórusokat, megelőzni és kezelni a pattanásokat, valamint csökkenteni a gyulladást és a bőrpírt.

A szalicilsavnak hámlasztó hatása is van, ami azt jelenti, hogy eltávolítja a bőr felszínén lévő elhalt hámsejteket, és elősegíti az új sejtek képződését. Ezáltal javítja a bőr textúráját és ragyogását, valamint serkenti a kollagéntermelést, ami segít csökkenteni a ráncokat és feszesíteni a bőrt. A szalicilsavat általában kémiai hámlasztóként használják, de megtalálható más bőrápoló termékekben is, például tonerekben, szérumokban vagy krémekben. A szalicilsav koncentrációja általában 0,5-2% között mozog ezekben a termékekben. Magasabb koncentrációjú termékeket csak orvosi felügyelet mellett szabad használni.

Hogyan használd a BHA-t?

A BHA-t legjobb este használni, mert így éjszaka regenerálódhat a bőröd. A BHA-t mindig tiszta arcbőrre kell felvinni, toner után és az egyéb szérumok vagy krémek előtt. Ha hámlasztót használsz, akkor azt vékony rétegben kend fel az arcodra (kerüld a szem- és ajakkörnyéket), és hagyd rajta annyi ideig, amennyit az utasítás ír. Ha alacsony koncentrációjú terméket használsz (pl. toner vagy krém), akkor nem kell lemosni.

Ha először használod a BHA-t, akkor fokozatosan szoktasd hozzá a bőrödet. Kezdd el hetente egyszer vagy kétszer használni, majd ha nem lép fel irritáció vagy túlérzékenység (pl. viszketés vagy égő érzés), akkor fokozatosan növeld a gyakoriságot. A legtöbb embernek heti 3-4 alkalom elegendő, de ez egyéntől függ. Figyeld a bőröd reakcióját, és ha túl száraznak vagy hámlósnak érzed, akkor csökkentsd a használatot.

Fontos, hogy a BHA-t ne kombináld más erős hámlasztókkal, mint például az alfa-hidroxi-savak (AHA-k) vagy a retinol. Ez túlterhelheti a bőrödet, és kiszáríthatja vagy irritálhatja. Ha többféle hámlasztót szeretnél használni, akkor válassz különböző napokat. Mivel a BHA hámlasztja a bőrt, ezért érzékenyebbé teszi a napfényre. Ezért nagyon fontos, hogy mindig használj fényvédőt, amikor BHA-t használsz. Válassz olyan fényvédőt, amely legalább SPF 30-as védelmet nyújt az UVA és UVB sugarakkal szemben.

Milyen termékeket ajánlunk?

Ha szeretnéd kipróbálni a BHA-t, akkor itt van néhány termék, amit ajánlunk neked:

::: COSRX BHA Blackhead Power Liquid: Ez egy könnyű hámlasztó folyadék, amely 4% szalicilsavat és természetes hidratáló összetevőket tartalmaz. Segít eltávolítani a fekete és fehér mitesszereket, tisztítani és összehúzni a pórusokat, valamint megelőzni az új pattanások kialakulását. Használd hetente 2-3 alkalommal este tiszta arcbőrre, és hagyd rajta 10-20 percig, majd folytasd a bőrápolási rutinodat.

::: Benton Aloe BHA Skin Toner: Ez egy gyengéd tonik, amely 0,5% szalicilsavat és aloé verát tartalmaz. Segít hidratálni és nyugtatni a bőrt, valamint felkészíteni az egyéb termékek felszívódására. Használd naponta reggel és este vattakoronggal vagy kézzel felvíve az arcodra.

::: PURITO BHA Dead Skin Moisture Gel: Ez egy hidratáló gél, amely 2% szalicilsavat és természetes növényi kivonatokat tartalmaz. Segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, simítani a bőrt, valamint csillapítani a gyulladást és a bőrpírt. Használd naponta este tiszta arcbőrre, és hagyd rajta egész éjszaka.

Összefoglalva

A BHA képes behatolni a pórusokba, és ott feloldani a felesleges faggyút és elhalt hámsejteket. Ezzel segít megtisztítani és összehúzni a pórusokat, megelőzni és kezelni a pattanásokat, valamint csökkenteni a gyulladást és a bőrpírt. Éppen ezért szuper választás problémás, zsíros és kombinált bőrre. Ne feledd, hogy hámlasztásra a BHA-t csak este használ, másnap reggel magas faktorszámú fényvédővel követve.