Nem látod az eredményeket? Lehet, hogy rossz savat használsz!

Tudod-e, hogy melyik savat kell használnod a bőröd típusához és problémájához? És hogyan használd őket helyesen?

Biztosan te is hallottál már a savas kozmetikumokról, amik segítenek hámlasztani, világosítani és simítani a bőrt. De vajon tudod-e, hogy melyik savat kell használnod a bőröd típusához és problémájához? És hogyan használd őket helyesen? Ha nem, akkor olvass tovább, mert most eláruljuk neked!

A savas bőrápolók olyan kozmetikumok, amelyek valamilyen savat tartalmaznak, mint például az AHA (alfa-hidroxi sav), a BHA (béta-hidroxi sav), az PHA (poli-hidroxi sav) vagy az LHA (lipohidroxi sav). Ezek a savak segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről vagy mélyebbről, ezzel javítva a bőr textúráját, ragyogását és egyenletességét. Emellett segíthetnek halványítani a pigmentfoltokat, a hegeket vagy a ráncokat is.

Azonban nem mindegyik sav működik ugyanúgy. Néhányuknak időre van szükségük ahhoz, hogy beépüljenek a bőrbe és elérjék a kívánt eredményt. Másoknak pedig óvatosan kell bánni velük, mert túlzott használatuk irritálhatja vagy kiszáríthatja a bőrt. Ezért fontos tudnod, hogy melyik savat mikor és hogyan használd.

Íme egy rövid útmutató arról, hogy milyen savat válassz a bőröd típusához és problémájához:

AHA: Ez az alfa-hidroxi savak közös neve, amelyek közé tartozik például a glikolsav, a tejsav vagy a mandulasav. Ezek a savak segítenek hámlasztani a bőr felszínét, ezzel javítva annak textúráját és ragyogását. Emellett segítenek halványítani a pigmentfoltokat és a ráncokat is. Az AHA-k vízoldékonyak, ezért nem hatolnak be mélyen a pórusokba. Alkalmasak száraz, érett vagy fakó bőrre, de nem annyira pattanásos vagy zsíros bőrre.

Ha szeretnéd kipróbálni az AHA-t, akkor ajánljuk neked például ezt a terméket: Isntree Chestnut AHA 8% Clear Essence hámlasztó eszencia. Az Isntree gesztenyés eszencia gyengéden eltávolítja az elhalt sejteket, felszabadítja a pórusokat és javítja a bőrtextúrát. A benne található természetes kivonatok antioxidáns és bőrnyugtató hatásúak. Könnyű állagú és minden bőrtípusra alkalmas, hogy felfedje a fiatalos, ragyogó arcbőrt.

BHA: Ez a béta-hidroxi savak közös neve, amelyek közül a legismertebb a szalicilsav. Ez a sav segít hámlasztani a bőr felszínét és mélyebbről is, ezzel tisztítva a pórusokat és megelőzve a mitesszerek és pattanások kialakulását. Emellett segít csökkenteni a gyulladást és a vörösséget is. A BHA-k zsíroldékonyak, ezért könnyen behatolnak a pórusokba. Ezért alkalmasak zsíros, pattanásos vagy tág pórusú bőrre, de nem annyira száraz vagy érzékeny bőrre.

Ha szeretnéd kipróbálni a BHA-t, akkor ajánljuk neked például ezt a terméket: [Cosrx BHA Blackhead Power Liquid]. Ez egy erős szérum, amely 4% szalicilsavat tartalmaz. Ez a szérum segít eltávolítani a fekete és fehér mitesszereket, valamint javítani a bőr textúráját és egyenletességét. Alkalmas zsíros, pattanásos vagy tág pórusú bőrre, de óvatosan kell használni, mert irritálhatja vagy kiszáríthatja a bőrt.

PHA: Ez a poli-hidroxi savak közös neve, amelyek közé tartozik például a laktobionsav vagy a glukonolakton. Ezek a savak hasonlóan működnek, mint az AHA-k, de nagyobb molekuláris méretük miatt kevésbé hatolnak be mélyen a bőrbe. Ezért gyengédebbek és kevésbé irritálják vagy szárítják ki a bőrt. Emellett antioxidáns hatásúak is, ami segít védeni a bőrt a káros külső hatásoktól. A PHA-k alkalmasak minden bőrtípusra, de különösen száraz, érzékeny vagy érett bőrre.

Ha szeretnéd kipróbálni a PHA-t, akkor ajánljuk neked például ezt a terméket: A Benton PHA hámlasztó toner. Ez a toner segít egyenletesebbé tenni a bőrfelszínt, nedvességgel látja el a bőrt és gyengéd hámlasztást biztosít minden bőrtípusnak, beleértve az érzékeny bőrt is.

LHA: Ez a lipohidroxi sav neve, amely egy szalicilsav származék. Ez a sav hasonlóan működik, mint a BHA, de kisebb koncentrációban is hatékony. Emellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású is. Ha segít hámlasztani a bőr felszínét és mélyebbről is, ezzel tisztítva a pórusokat és segítve a bőrmegújulást. Az LHA-k alkalmasak minden bőrtípusra, de különösen problémás, pattanásos vagy érzékeny bőrre.

Fontos azonban tudnod, hogy a savas bőrápolók nem csodaszerek. Ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, rendszeresen és helyesen kell használnod őket. Emellett figyelned kell arra is, hogy milyen más termékeket használsz velük együtt. Ha túl sok vagy túl erős savat használsz, vagy nem hidratálod megfelelően a bőröd, akkor többet árthatsz, mint használsz. Ezért figyeld meg a bőröd reakcióját és alkalmazkodj ahhoz.