Lehet, hogy a te pattanásaidat is ez a 4 meglepő dolog okozza?

Nem érted, hogy miért jött elő egy újabb pattanás, amikor te igazán mindent megteszel, hogy a bőröd tiszta és hibátlan legyen? Talán itt megtalálod az okot.

Szerencsére mostanra már sokat tudunk a pattanásokról. Tudjuk, hogy a fűszeres ételektől vagy a sok cukortól pattanásaink lehetnek. Tudjuk, hogy a hormonháztartás és a genetika is befolyásolja a bőrünk állapotát, ahogy az időjárás változása vagy érzékenység bizonyos összetevőkre vagy anyagokra.

Azt pláne tudjuk, hogy az arc tisztítása és a rendszeres peeling mennyit számít, de amikor higiéniáról beszélünk, akkor abba ezt a 4 dolgot is beleértjük, hiszen sokat érnek az arcunkhoz:

1. Sminkecsetek

Szeretünk sminkelni, és a festéket ecsettel felvinni kifejezetten izgalmas (és hatékony). Tisztára művésznek érezzük magunkat ilyenkor, és azok is vagyunk. Egy finom ecset a bőrünknek is kellemes érzés, de ez csak addig lehet valóban jótékony, amíg az ecsetünk is tiszta, mert különben alaposan beletunkoljuk a baktériumokat a bőrbe. Amikor a pattanás okait keressük, akkor érdemes ilyen szempontból is körülnézni a bőrünk táján.

2. A saját kezed

Gyakran észre sem veszed, hogy mennyit nyúlsz az arcodhoz. Ha elkezded figyelni, meglepődsz, hogy tudattalanul is mennyit érsz a bőrödhöz. A kezünk viszont nem mindig tiszta, akkor sem, ha amúgy sokszor megmossuk, és máris ideális körülményeket teremtettünk egy szemfüles pattanás kivirágzásához.

3. A párnád

Hacsak nem gésa módra alszunk, akkor nagy valószínűséggel naponta több órán át érintkezik az arcunk és a párnánk, remek lehetőséget biztosítva a baktériumoknak arra, hogy tábort verjenek a bőrünkön. Ideális esetben legalább heti kétszer kellene a párnahuzatodat cserélni, ha tiszta és szép arcbőr szeretnénk.

4. A telefonod

Belegondoltál már abba, hogy mi minden lehet a telefonod felületén, vagy „csak” csörög és te felveszed? Amíg beszélünk, a kagylót vagy a mobilunkat az arcunkhoz szorítjuk (kivéve persze ha headszettel vagy kihangosítva kommunikálunk), ezzel újra és újra beletunkolgatjuk a kijelző felületén lévő koszt a bőrünkbe. A pattanások pedig imádnak minket ezért. Ha gyakran fordul elő pattanásod ott, ahol a telefon érintkezik az arcoddal, akkor lehet, hogy a kijelződre ráférne egy fertőtlenítés.