Koreai bőrápolás kevert/kombinált bőrre

Mit tehetsz, ha a bőröd egyszerre zsíros és száraz? Segítünk.


A koreai bőrápolás másképp gondolkodik a bőrről. Nem szárazság/zsírosság szerint sorolja be a bőrt, hanem a kihívások szerint. Ezért a bőrápolási rutinok nem úgy épülnek fel, hogy mennyi olajat adj a bőrödnek, mert a legtöbb esetben ennél sokkal árnyaltabb a helyzet.

Amikor azt kérdezik például, hogy milyen arclemosót ajánlok kevert bőrre, akkor még kérdezek, mert nekem ettől még nem egyértelmű a válasz.

Milyen kérdéseket érdemes például feltenned, ha a bőröd kombinált/kevert?

- Mennyire érzékeny a bőröd?
- A száraz rész mennyire száraz?
- A zsíros mennyire zsíros? - fontos tudni, hogy mennyire hidalható át a különbség.
- A bőröd inkább vízhiányos, mint száraz?
- Milyenek a pórusaid?
- Hajlamos vagy a mitesszerekre?
- Mennyire életteli a bőröd?…

Mert nem az a lényeg, hogy a bőröd kombinált, hanem, hogy milyennek szeretnéd a legszebb állapotában. Mert igenis akarhatsz többet a bőrápolásodtól.

Mit tehetsz, ha kombinált a bőröd?

Ahogy azt korábban említettem, a legtöbb koreai bőrápolási termék nem feltétlenül egy bőrtípusra készült, hanem ennél univerzálisabb. A bőr speciális igényeit pedig egyedi, specifikus kozmetikumokkal segíti. Erre valók a szérumok, esszenciák, maszkok, kezelések… azaz össze tudod állítani a bőrápolási rutinodat úgy, hogy az a te egyedi igényeidnek megfelel.

Ehhez jön még az, hogy te nyugodtan gondolkozhatsz szabadabban és kreatívabban a bőröd állapotáról és arról, hogyan táplálod.

Vagyis például az arcod egy részének adhatsz más kezelést, maszkot vagy szérumot, mint a többi résznek. Azaz lehet, hogy a szárazabb részekre egy táplálóbb szérumot teszel fel, míg a zsírosodásra hajlamos, tág pórusú részek speciális, az olajtermelést szabályozó szérumot, maszkot kapnak.
Tudom, hogy ez első soknak tűnik, de nem használsz több kozmetikumot az arcodon mennyiségileg, mint amit egyébként is tennél, csak most lehet, hogy ezt két külön termékre osztod egy termék helyett.
A mostani mikromaszkos trendnek éppen ez az alapja. Azaz akár 3 -féle maszkot is felkenhetsz a megfelelő helyekre, hogy az arcodnak minden része azt kapja, amit a leginkább tud hasznosítani.

Mire figyelj a kombinált bőröd ápolási rutinjának kialakításakor?

1. Arctisztítás

Az arctisztításhoz nyugodtan használd az olajakat, mert nem hagynak zsíros érzetet a bőrödön. Amit érdemes elkerülni, azok a sűrű, nagyon krémes, de nem habzó arclemosók, amiket nagyon száraz bőrre ajánlanak. Nagyon jók a pattanásos és érzékeny bőrre ajánlott lemosóink, mert alaposak, ugyanakkor nem szárítanak, és vigyáznak a bőrödre.
A kedvencünk:
COSRX Low PH lemosó gél, mert gyengéd, mert nem szárít, de nem is zsírosít. Tökéletes.

2. Toner

A toner mindenkinek áldás, de a te bőrödnek pláne nélkülözhetetlen. Pótolja a nedvességet, nem zsírosít, felkészíti a bőrödet a további ápolásra, nem zsíros… Az arctisztítás után pont erre van szükséged.

A kedvencünk:
Benton Aloe BHA toner, mert a zsírosabb részeknek szükségünk van a rendszerese hámlasztásra és mélytisztításra, hogy a pórusaid tiszták maradjanak, és ne táguljanak a ki a pórusfalaid. A lehető legkevesebb mitesszer, és persze semmi, ami szárítana. Ehhez add hozzá, hogy a bőröd ezután magába szippantja a következő kozmetikumot.

3. Szérum és esszencia

Az esszenciák és szérumok a legjobb barátaid. Ha a száraz részek nagyon szárazak és a zsírosak pedig nagyon zsírosak, akkor azt javaslom, hogy válassz két külön szérumot/esszenciát. De ha nem olyan nagy a különbség, akkor a DEARBOO Centella Cica bőrkiegyensúlyozó szérum ideális lehet a számodra. Segít egyensúlyba hozni a bőrödet, nyugtat, hidratál, feltölt. 3 fajta hámlasztó összetevőjével pont azt adja, aminek a kombinált bőröd a lehető legjobban tud örülni.

4. Maszk

A maszkok a kombinált bőr legjobb barátai. Mindig akkor és azt tudod velük adni a bőrödnek, amire szüksége van. Érdemes rendszeresen pórustisztító maszkot használnod. Én nem feltétlenül egy napon használnám a többi maszkkal, de ha mégis ezt választod (mert mondjuk fátyolmaszkot tennél fel), akkor előbb a pórustisztító maszkot használd, aztán a fátyolmaszkot vagy a tapaszokat.

A kedvencünk:
So Natural bőrápoló és póruskezelő pink agyagmaszk és a Benton csiga-méh arcmaszk

5. Hidratáló

A kombinált bőrnek az egyik legnehezebb feladat a megfelelő hidratáló megtalálása. Pótolja a nedvességet, de ne legyen túl gazdag. Mivel a száraz részek hajlamosak a hámlásra, olyan krémet javasolok neked, ami akár atópiás bőrre is jó, és igazi hidratáló bomba. Mint például a Purito Deep Sea Pure Water krém vagy a csiganyálas krémek.

Hadd adjak még egy kedvencet a listához! Ez pedig a PURITO Oat-in bőrnyugtató gélkrémje, ami igazából zselé. A zselék az egyik titkos fegyvered, ha a kombinált bőröd felturbózásáról van szó.

Neked mi a legnagyobb kihívás a kombinált bőrben?