Kémiai hámlasztás: miért alap lépés az arcápolási rutinban?

Miért van szüksége a bőrödnek hámlasztásra? Olvasd el a cikkünket, és ismerd meg a hámlasztás előnyeit!


Egy szuper és hatékony kémiai hámlasztónak minden arcápolási rutinban ott a helye.
Na de miért?

A hámlasztóknak, mint az AHA (Alpha Hidroxy Acid), a BHA (Beta Hidroxy Acid) vagy épp a PHA(Poly Hidroxy Acid) látványos rövid- és hosszú távú hatásaik vannak a bőrödre. Ezek a hámlasztó savak tökéletes társaid lesznek a bőröregedés vagy épp a pattanások kezelésénél is. 

Miért érdemes hámlasztani? 

A bőrünk rendelkezik egy természetes megújúlási folyamattal, ami során megszabadul az elhalt hámsejtektől. Ez a folyamat a kor előrehaladtával vagy más tényezők miatt (túl száraz bőr, napkárosodás) lelassul. Azért, hogy a bőrünk ezen folyamata flottul menjen egy kis segítségre van szüksége.
 
Itt lép a képbe a hámlasztás. A hámlasztók feladata a bőrünk felszínén lévő elhalt hámsejtek gyengéd eltávolítása, a bőr megújúlási folyamatának felgyorsítása. 

Milyen bőrproblémákra jó a hámlasztás?

A hámlasztás tökéletes választás mitesszerek, akné, egyenetlen bőr, finom vonalak és ráncok kezelésére és a fakó bőr élénkítésére. 

Hogyan működnek? 

Elsőre ijesztően hangzik, hogy savat kenünk a bőrünkre, de biztosíthatlak róla, hogy szuper gyengédek és biztonságosak. (természetesen csak akkor, ha megfelelően használod őket.)
A hámlasztókat semmiféle képpen sem szabad össze keverni a fizikai hámlasztókkal( bőrradír). Míg a fizikai hámlasztó ledörzsöli a bőröd külső elhalt rétegét, addig a kémiai hámlasztó gyengéden feloldja ezt a bőrréteget, maga után hagyva az új, ragyogó és egyenletes bőrt. 

A BHA pl: szalicilsav - zsírban oldodó sav fajta, ami a pórusok mélyére hatol, és ott feloldja az elhalt hámsejteket és felesleges faggyút. Tökéletes választás tág pórusokra, zsíros bőrre, pattanások és miteszerek kezelésére. Plusz gyulladásgátló tulajdonsága is van, így szintén jó választás pattanásos bőrre.

Az AHA pl: glikolsav, tejsav, mandulasav - vízben oldodó savfajta, ami a bőr legfelső rétegén fejti ki a hatását. Az egyik legismertebb savfajta, ami igazi kincs az anti-aging arcápolásban. Halványítja a pigmentfoltokat, hidratál, csökkenti a ráncokat és serkenti a kollagéntermelést. 

A PHA pl: gluconolactone, lactobionsav - vízben oldodó savfajta az AHA gyengédebb kistestvére. Ha érzékeny, rosaceás a bőröd, akkor őt érdemes bevetned. Halványítja a pigmentfoltokat, hidratál, élékíti a fakó bőrt és remek antioxidáns.

Hogyan használd őket?

A bőröd igényeitől, a bőrtípusodtól és a bőrproblémáidtól függ, hogy milyen rendszerességgel érdemes hámlasztanod. Ha új vagy a hámlasztás területén akkor mindenképp kis lépésekkel kezd, pl: 2 hetente 1x. Ha a bőröd pozítivan reagál a hámlasztásra, akkor emelheted a hámlasztások gyakoriságát. Általában mindenkinek heti 1-2 alkalmat szoktunk javasolni, de ha úgy érzed, hogy a bőröd bírja és igényli, akkor akár heti 2-3 alkalommal is hámlaszthatsz. A lényeg, hogy mindig figyeld a bőröd reakcióit! A hámlasztással könnyű átesni a ló túloldalára, aminek túl hámlasztás, bőr barrier sérülés lesz a vége.