Amit érdemes tudni a bőrmikrobiomokról

Manapság egyre többször halljuk ezt a szót, sejtjük, hogy valami köze van a baktériumokhoz, de nem tudjuk, hasznos-e bőrünknek, vagy inkább tartani kellene tőle.

Manapság egyre többször halljuk ezt a szót, sejtjük, hogy valami köze van a baktériumokhoz, de nem tudjuk, hasznos-e bőrünknek, vagy inkább tartani kellene tőle.

Mi az a mikrobiom?

A mikrobiom általánosságban a mikroorganizmusok gyűjteményére, beleértve a baktériumokat, vírusokat és gombákat, amelyek rajtunk élnek. Régebben úgy gondoltunk a baktériumokra, mint káros és veszélyes dolgokra, amelyeket meglétét meg kell szüntetni és mindenáron el kell kerülni. A közelmúlt kutatásai viszont kimutatták, hogy a mikrobiótáink - a mikrobiomunk tagjai - túlnyomó többsége nemcsak jóindulatú, hanem létfontosságú az egészségünk szempontjából. Nélküle nem tud kialakulni az egészséges immunrendszerünk, és fogékonyabbak vagyunk egy csomó gyulladásos betegségre.

A bőr minden négyzetcentiméterén legalább egymilliárd mikroba található. A bőrnek több különálló mikrobiomja van - a bőr nedves, száraz és zsíros régióira a testünkön belül. A zsíros régiók például az arcunkon, a mellkasunkon és a hátunkon találhatók. Ezek a mikrobiomok fontos szerepet játszanak bőrünk védelmében és egészségének megőrzésében.

Hogyan hat a mikrobiom a bőrre?

A bőrmikrobiomunkban lévő mikrobák azzal, hogy a bőrünkön vannak, blokkolják a rossz baktériumokat. Tápanyagokat használnak fel a bőrünkön, oly módon, hogy megakadályozzák, hogy más káros baktériumok megvethessék a lábukat és megfertőzhessék bőrünket. Tekintettel arra, hogy naponta hány dologhoz érünk hozzá, a bőrünk mikrobiomja folyamatosan harcol ellenük. A bőrünk mikrobiomja segít megőrizni a savköpenyünket is, ami a bőrünk által fenntartott alacsony pH-t jelenti, hogy megakadályozza a baktériumok elszaporodását. Ha egészséges a bőrünk, a bőr mikrobiomja gondoskodik magáról, így ilyenkor nincs szükség arra, hogy külön „mikrobiombarát” kozmetikumokat használjunk.

Mit tegyünk a mikrobiom védelme érdekében?

Úgy támogathatjuk legjobban a bőr mikrobiomját, ha helyes táplálkozással odafigyelünk az egészségünkre, korlátozzuk a túlzott alkoholfogyasztást, mellőzzük a dohányzást, bőrünket megvédjük a káros napsugaraktól, s igyekszünk kordában tartani a stresszt. A mikrobiom a mi tudatos közreműködésünk nélkül is kifejti védelmi szerepét.

Az egyetlen dolog, ami valójában nagyon fontos, hogy tartsuk távol magunkat a durva bőrápoló termékektől – ilyenek a benzoil-peroxid, a különféle antibiotikumok, a nagy dózisú retinoidok és természetesen számos kémiai hámlasztás -, mivel a túlzott használat gyengítheti vagy károsíthatja a bőrmikrobiomot. Ha azonban olyan bőrproblémáid vannak, mint az akne, az ekcéma, a rosacea vagy a száraz bőr, nem árt megfontolni, hogy a rutinodba gyengéd probiotikus bőrápolókat illessz.

Merre tart a bőrmikrobiom kutatás?

Az akne, a pikkelysömör, az ekcéma, a bőrgyulladás és a fekélyek mind olyan bőrbetegségek, amelyek a bőr mikrobiomjának változásával hozhatók összefüggésbe. Manapság egyre több kutatás irányul annak meghatározására, hogy mely probiotikumok célozzák meg a konkrét bőrproblémákat, s ezek a kutatások kiterjednek az egészséges bőr javítására is. Így aztán nagyon valószínű, hogy hamarosan egyre több probiotikumot fogunk látni a bőrápolásban is.