Mi a különbség a hab, a gél és a krémes arctisztítók között?

Összezavarodtál az arctisztítás számtalan lehetőségétől? Gél, krém vagy hab legyen? Nézzük, mi a különbség köztük.

Összezavarodtál az arctisztítás számtalan lehetőségétől? Gél, krém vagy hab legyen? A bőség zavarában sokszor nehéz eldönteni, melyik lesz megfelelő a bőrödnek. Az arctisztítók sokféle formulával kaphatók, s bár jó, hogy van kínálat, nem mindegy, melyik bőrtípusnak megfelelőt választod.

Nézzük, mi a különbség a hab, a gél és a krém lemosók között.

Habos lemosók

A habos lemosók hűek nevükhöz: valamilyen habzó tulajdonsággal rendelkeznek. Általában a zsíros és pattanásos bőrtípusok számára ajánlják őket, mivel a bőr mélytisztítására szolgálnak a felesleges olaj, faggyú, valamint a pórusokban megrekedt szennyeződések eltávolításával, így segítve a bőr tisztán és frissen tartását. Ha bőröd nem bírja az SLS-t (Sodium Lauryl Sulfate), választhatsz számos olyan arclemosót, melyek mentesek ettől az összetevőtől, mégis képesek habzó textúrát létrehozni kíméletesebb módon.

A megfelelő lemosó megtalálása mindig arról szól, hogy kikísérletezed, mi válik be a bőrödnek, ezért az úgynevezett bőrápolási szabályok betartása helyett nyugodtan hallgass arra, amit a bőröd érez.

Gél lemosók

A gél lemosók teljesen más textúrával rendelkeznek, mint a hagyományos, habos lemosók könnyű, légies állaga. Sűrű, gél állagúk van, s bár enyhébb tisztítást biztosítanak, ezt ne tévesszük össze a hatástalan tisztítással! Ez csak annyit jelent, hogy úgy tisztítják a bőröd, hogy nem hagynak rajta lecsupaszított érzetet. A gél állagú lemosók általában a kombinált vagy normál bőrűeknek ajánlják, de ez csak relatív, attól függ, hogy a bőröd hogyan reagál a különböző készítményekre.

Krémes lemosó

A krémes lemosók egyáltalán nem habzanak, e helyett krémes formulát adnak, amely enyhén tisztítja a bőrt. Ezek az érzékenyebb, szárazabb bőrtípusok számára készültek, és természetes olajokat és emulgeálószereket használnak a bőr tisztítására, miközben segítenek enyhíteni a bőrpírt és a gyulladást. Ezeket száraz bőrön érdemes használni, akárcsak egy olaj lemosót, mivel ez segít fokozni a tisztító képességét, és friss, hidratált bőrt eredményez.

Milyen lemosót használjak? Melyik a legjobb?

Olyan, hogy „legjobb lemosó” természetesen nincs, s mert mindenkinek más és más a bőre, ezért más is fog beválni. Segíthet azonban a választásban néhány tipp:
::: Ha száraz vagy normál a bőröd, válassz krémes, nem habzó lemosót, lehetőleg olyat, ami hidratáló összetevőket is tartalmaz.
::: Kombinált – Zsíros bőr: ha ebbe a csoportba tartozol, akkor is kerüld a túlságosan habzó és szárító lemosókat (nálunk nincs ilyen, de azért írjuk, hogy tudj róla, bárhol bármilyen lemosót választasz :)), mert az hosszú távon károsítja a bőrt. A géles, könnyű lotion vagy a folyékony állag mind jó lehet!
::: Ha arctisztításhoz keresel lemosót, vagy nem szoktál túlságosan sminkelni, akkor egy sima, vízzel tökéletesen leöblíthető lemosó szuper lesz!
::: Ha sminkeltávolításra keresel valamit, akkor pedig szükséged lesz egy olyan lemosóra (is), ami nap végén elbánik a makacs szempillaspirállal és tartós alapozóval is. Az olajos lemosókat és balzsamokat, vagy a micellás vizeket Neked találták ki!