Mennyire biztonságos a szilikon használata a bőrápolásban?

Veszélyes-e a szilikon az egészségre, s mire kell ügyelni, ha mégis használjuk?

A „szilikon” szó sokak számára gyanúsan cseng, akadnak, akik elkerülik az ilyen összetevőjű kozmetikumokat, viszont azt is tudjuk, hogy nagyon sima, bársonyos felületet biztosít a bőrnek, amit viszont nagyon szeretünk. Veszélyes-e a szilikon az egészségre, s mire kell ügyelni, ha mégis használjuk?

Mik azok a szilikonok?

A szilikonok szintetikus anyagok. Szilícium, oxigén és gyakran más elemek - általában szén és hidrogén - kombinációjából készülnek. A szilikonok tehát valójában természetes összetevőkből származnak, de kémiai feldolgozáson mennek keresztül, hogy a kozmetikai termékekben felhasználhatók legyenek. Viszont az a tény, hogy szintetikusak, magában nem teszi őket rosszá.

A szilikonokat a bőrápolási termékek tapintásának, megjelenésének és teljesítményének javítására használják. Előnyösek lehetnek a bőr és a haj számára is, mivel kondicionáló tulajdonságaik, puhító hatásuk és a lélegző gát létrehozásával megakadályozzák a transzepidermális vízveszteséget. Fényvisszaverő tulajdonságaiknak és a ráncok, pórusok kitöltésére való képességüknek köszönhetően simábbnak és ragyogóbbnak tűnhet a bőr.

A szilikonok ideális összetevői a sminkalapozóknak, BB-krémeknek, alapozóknak és más krém alapú kozmetikumoknak. Nagyon ismerős textúrát eredményez - folyékony, selymes és sima, anélkül, hogy túl nedves vagy túl száraz lenne. A bőrápolási termékekben található szilikonok leggyakoribb formái a dimetikon, a metikon, a feniltrimetikon és a ciklometikon.

Milyen veszélyei vannak a szilikonoknak?

A helyileg alkalmazott szilikonok általában biztonságosak. Semmilyen tudományos kutatás nem igazolja, hogy ártalmasak lennének az egészségre. A szilikon hipoallergén és nem komedogén, nem ismert, hogy érzékenyítené a bőrt. Amit viszont figyelembe kell venni, hogy mivel a szilikonok növelhetik más összetevők penetrációját, problémákat tapasztalhat az, akinek a bőrtípusával nem kompatibilis. Például növelheti a pórusösszehúzó összetevők penetrációját, ami pattanások kialakulásához vezethet. Ezért az érzékeny bőrtípusoknál, például a pattanásokra hajlamos bőrűeknél a szilikonok eltömíthetik a pórusokat, és ronthatják a pattanások állapotát.

Milyen alternatívái vannak a szilikonoknak?

A szilikonok csodálatos dolgokat tehetnek a bőröddel, ha azonban alternatívákat keresel, érdemes természetes eredetű vegyületeket használni, például a kollagén alapú termékeket és a növényi olajokat. Bár a hatás nem lesz teljesen ugyanaz, de néhány csepp a kedvenc szérumodból vagy olajodból az alapozódhoz adva hasonlóan javíthatja a hidratáltságot és a folyékonyságot, mint a szilikonok. Az olajat közvetlenül a bőrödre is felviheted a fényvédő alá.

Összegezve

Ha érzékeny, pattanásra vagy rozaceára hajlamos bőröd van, érdemes alternatív megoldást keresni, egyébként viszont a szilikonok egyáltalán nem veszélyes összetevők, sőt csodát tehetnek a selymes és puha bőr érdekében.