Hámlasztó csodák: miért érdemes kipróbálnod a kémiai peelinget?

Az egyik leghatékonyabb és legnépszerűbb hámlasztási módszer a kémiai peeling, vagy más néven kémiai hámlasztás. De mi is ez pontosan, és milyen előnyei vannak?

A bőrápolásban sokféle módszer létezik, amelyek segíthetnek abban, hogy a bőröd egészséges, sima és ragyogó legyen. Az egyik leghatékonyabb és legnépszerűbb módszer a kémiai peeling, vagy más néven kémiai hámlasztás. De mi is ez pontosan, és milyen előnyei vannak? Ha még nem próbáltad ezt a kezelést, akkor most elmondjuk, miért érdemes belevágnod!

Mi az a kémiai peeling?

A kémiai peeling egy olyan kozmetikai eljárás, amely során egy speciális vegyszeres oldatot visznek fel a bőrre. Ez az oldat leoldja az elhalt hámsejteket, és elősegíti az új sejtek növekedését. Így a bőr megújul, javul a textúrája és a tónusa, csökkennek a ráncok és a pigmentfoltok, megszűnnek a pattanások és a hegek.

A kémiai peelingnek több fajtája is van, attól függően, hogy milyen mélyen hatolnak be a bőr rétegeibe.

A leggyakoribbak a következők:

  • Felszíni peeling: Ez a legenyhébb típus, amely csak az epidermiszt, vagyis a bőr legfelső rétegét hámlasztja le. Ez segít eltüntetni az apró ráncokat, az egyenetlen bőrszínt, az aknét és a szárazságot. A felszíni peelinghez gyenge savakat használnak, például tejsavat vagy gyümölcssavat. Ezt a kezelést 2-5 hetente megismételheted.
  • Közepes peeling: Ez az erősebb típus már az epidermiszen túl is hatol, és eléri a dermisz felső rétegét is. Ez segít megszabadulni a mélyebb ráncoktól, a pigmentfoltoktól, az aknés hegektől és az öregedés jeleitől. A közepes peelinghez erősebb savakat használnak, például trichloroecetsavat vagy Jessner-oldatot. Ezt a kezelést többször is elvégezheted, de legalább 3 hónapot kell várnod közöttük.
  • Mély peeling: Ez a legerősebb típus, amely egészen a dermisz középső rétegéig hatol be. Ez segít eltávolítani a súlyos ráncokat, hegeket és bőrelváltozásokat. A mély peelinghez nagyon erős savakat használnak, például fenolt. Ezt a kezelést csak egyszer végezheted el életedben.

Milyen előnyei vannak?

A kémiai peeling számos bőrproblémát képes javítani. Nézzük meg néhányat közülük:

Akne
Az akne egy gyulladásos bőrbetegség, amelyet sokféle módon kezelhetünk, például krémekkel vagy gyógyszerekkel. A kémiai peeling is segíthet az akne ellen, mert:

  • Feloldja a mitesszereket, amelyek a pórusok eltömődését okozzák.
  • Csökkenti a faggyútermelést, amely a pattanások kialakulásához vezet.
  • Elpusztítja a baktériumokat, amelyek a gyulladást okozzák.
  • Csökkenti a gyulladást és a vörösséget.
  • Növeli a bőr felszívó képességét, így hatékonyabbak lesznek a külsőleg alkalmazott termékek.

A kémiai peelinghez általában felszíni vagy közepes típusú savakat használnak az akne kezelésére.

Aknés hegek:
Az akne gyógyulása során a bőr új kollagén rostokat termel, hogy helyreállítsa a sérült szöveteket. Ez azonban nem mindig tökéletes, és hegek maradhatnak hátra. A hegek lehetnek kiemelkedőek vagy bemélyedőek, attól függően, hogy mennyi kollagén termelődött. A kémiai peeling segíthet az aknés hegek eltüntetésében, mert:

  • Lehámlasztja az elhalt hámsejteket, amelyek eltakarják a hegeket.
  • Serkenti az új sejtek növekedését, amelyek simábbá és egyenletesebbé teszik a bőrfelszínt.
  • Fokozza a kollagéntermelést, amely segít kitölteni a bemélyedő hegeket.

A kémiai peelinghez általában közepes vagy mély típusú savakat használnak az aknés hegek kezelésére.

Pigmentfoltok:
A pigmentfoltok olyan sötét foltok a bőrön, amelyek a melanin túltermelés miatt alakulnak ki. A melanin egy olyan festékanyag, amely szabályozza a bőr színét. A pigmentfoltokat okozhatja a napfény, a hormonális változások, az öregedés vagy a gyulladás. A kémiai peeling segíthet a pigmentfoltok halványításában, mert:

  • Leoldja az elszíneződött hámsejteket, és helyettük világosabb sejteket hoz létre.
  • Gátolja a melanin termelését, és megakadályozza az új foltok kialakulását.
  • Egyenletesebbé teszi a bőrszínt és növeli a természetes ragyogását..

A kémiai peelinghez általában felszíni vagy közepes típusú savakat használnak a pigmentfoltok kezelésére.

Ráncok:
A ráncok olyan redők vagy barázdák a bőrön, amelyek az idő múlásával alakulnak ki. A ráncokat okozhatja a bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának csökkenése, valamint az izmok összehúzódása. A kémiai peeling segíthet a ráncok csökkentésében, mert:

  • Leoldja az elvékonyodott hámsejteket, és helyettük vastagabb és erősebb sejteket hoz létre.
  • Serkenti a kollagén- és elasztin termelést, amelyek a bőr rugalmasságát és nedvességtartalmát. - Csökkenti az izom feszültséget, amely a mimikai ráncokat okozza.

A kémiai peelinghez általában közepes vagy mély típusú savakat használnak a ráncok kezelésére.

Milyen termékekben találhatók savak?

A kémiai peeling nem csak kozmetikai szalonokban végezhető el, hanem otthon is, ha megfelelő termékeket használsz. A savakat tartalmazó termékek segíthetnek fenntartani a bőr hámlasztását, és fokozni a kémiai peeling hatását. Ezeket a termékeket hetente egyszer vagy kétszer érdemes használni, attól függően, hogy milyen erős a savkoncentráció és milyen érzékeny a bőröd. A savas termékeket mindig tisztítás után használd, és kövesd őket hidratáló termékkel. Ha szeretnél kipróbálni néhány savas terméket, itt van néhány ajánlatunk:

  • Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner: Ez a toner alfa- és béta-hidroxi-savakat (AHA és BHA) tartalmaz, amelyek segítenek leoldani az elhalt hámsejteket, megtisztítani a pórusokat, és megelőzni az aknét. A tonerben található allantoin és ásványvíz pedig hidratálja és nyugtatja a bőrt. Használd naponta egyszer vagy kétszer tisztítás után, permetezd az arcodra vagy egy vattakorongra, majd simítsd be a bőrödbe.
  • Benton Aloe BHA Skin Toner: Ez a toner szalicilsavat (BHA) tartalmaz, amely segít eltávolítani a felesleges faggyút és szennyeződéseket a bőrről. A tonerben található aloé vera és szabadalmaztatott kaktusz-kivonat pedig hidratálja, megnyugtatja és regenerálja a bőrt. Használd naponta egyszer vagy kétszer tisztítás után, vidd fel egy vattakoronggal vagy az ujjaiddal az arcodra, majd simítsd be a bőrödbe.
  • Isntree Chestnut AHA 8% Clear Essence: Ez az esszencia gesztenyéből származó AHA (Alfa-hidroxi-sav) tartalmaz, amely segít feloldani az elhalt hámsejteket és javítani a bőr textúráját. Az esszenciában található centella asiatica és teafa levél kivonat pedig táplálja és hidratálja a bőrt. Használd naponta egyszer vagy kétszer tisztítás után, vidd fel egy vattakoronggal vagy az ujjaiddal az arcodra, majd simítsd be a bőrödbe.

A kémiai peeling segíthet abban, hogy a bőröd újjászülessen, megszabadulj a bőrproblémáidtól, és önbizalmat nyerj.