Ecsettisztító 1x1

Szeretnéd sokáig megőrizni az ecseteid szépségét és tökéletes állapotát?

Van az a csodás érzés, amikor egy új ecsetkészletet először fogunk a kezünkbe, amikor végigsimítjuk a pihepuha szálakat. Minden olyan új, olyan tökéletes. Alig várod, hogy belemártsd a festékbe, és szuper sminkeket készíthess vele...

De az első lépés a tisztítás, hiszen egyrészt így garantálhatod, hogy az új szerzeményeid valóban tiszták és makulátlanok legyenek, másrészt sok ecset ilyenkor még hullatja a szálait, és eltávolíthatod a felesleget. De mégis hogyan?

Mivel tisztítsd az ecseteidet?

::: Langyos, samponos vízzel
::: ​Ecsettisztító folyadékkal
::: Szappannal
::: Benzinnel
::: Olíva olajjal

Nézzük, hogy melyik a számodra legideálisabb megoldás?

Langyos, samponos víz

Gyengéd és kíméletes az ecsetekhez, bárhol és bármikor elérhető. Habár azért a mélytisztító samponok a legideálisabbak a célra. A hagyományos samponodat kiegészítheted egy kevés szódabikarbónával is, ha különösen makacs szennyeződést szeretnél eltávolítani.

A sampont kevés, langyos vízzel keverve, kis adagokban egy külön kis tálkába öntheted, és az ecseteket körkörös mozdulattal nyomd bele, vigyázva, hogy a szálak tövébe lehetőleg ne kerüljön a samponból, mert az idővel kikezdi a ragasztót. Gyakran cseréld a vizet! Majd meleg, nem túl forró vízben, a fejet átlósan lefelé a csap alá tartva alaposan öblítsd ki, és erősen, de vigyázva nyomkodd ki belőle a vizet!

Ecsettisztító folyadék

A legtöbb ecsettisztító folyadék híg, gyorsan szárad, ápolja a szálakat, és sokszor még fertőtlenítőt is tartalmaz. Leggyakrabban permetezhető változatban érhető el, és egyszerűen csak ráfújjuk az ecsetekre, majd egy tiszta kozmetikai törlőkendővel vagy papírtörölközővel átdörzsöljük. Ha szükséges, megismételjük a permetezést és áttörlést, amíg az ecset már nem hagy festékfoltot. Általában nem igényel öblítést, viszont meglehetősen drága.

Szappan

Egyszerűen csak körkörösen futtasd végig az ecsetet a szappan felületén, majd a samponos tisztításhoz hasonlóan alaposan öblítsd át. Válassz természetes szappant, egy kevés antibakteriális hatás szintén jól jön.

Benzin (esetleg alkohol)

Amikor garantáltan gyors, tiszta és pillanatok alatt száradó ecsettisztításra van szükség, akkor a benzin vagy az alkohol a legtökéletesebb megoldás, ezért is választják a profik olyan gyakran ezt a módszert.

Jól szellőztetett helyiségben tisztítsd az ecseteket! Egy tálkába önts egy kevés benzint, (Az alkoholt inkább a permetezhető változatban használd!) majd finoman mártsd bele az ecseteket, a tálka szélén ütögesd le, majd egy papírtörlőn vagy kozmetikai kendőn dörzsöld át! Addig ismétled ezt a műveletet, amíg az ecset festékfoltot hagy.

Olíva olaj

Főleg a természetes szálú ecsetek profitálnak az olíva olajos tisztításból, illetve a krém alapú szennyeződések, mint a rúzs, korrektor így távolíthatóak el a legjobban. Egy tálkába önts egy kevés olajat, mártogasd bele az ecsetet, majd egy tiszta papírtörlőn dörzsöld át! Alaposan öblítsd át meleg, de nem túl forró vízzel a csap alatt, átlósan lefelé tartva a fejet, hogy a víz ne folyjon be az összefogó elembe.

Szárítás

Az ecseteket legideálisabb fejjel lefelé szárítani, hogy semmiképpen ne maradjon folyadék a nyélben. Az ecseteket száríthatod fektetve is egy nedvszívó kendőn, időről-időre átforgatva, hogy valóban minden nedvesség elpárologjon. Csak akkor pakold el az ecseteket, amikor tökéletesen szárazak, különben a szálak közt gombák telepedhetnek meg.

Ne használj hajszárítót a folyamat sürgetésére, mert szétborzolhatja a szálakat.

Te milyen tisztítási módszert használsz?