A legjobb tippek szemceruzához

A szemceruza az egyik leghasznosabb sminkeszköz, amid csak lehet, és sokoldalúbb, mint gondolnád. Rengeteg zseniális tippel, hogy szuper szemfestéseket készíthess.


Amikor sminkelést oktatok, az egyik legmeglepőbb a „tanulóimnak”, hogy mennyire joker a szemceruza, és hogy mennyivel többet lehet elérni vele, mint amit valaha is gondoltak.

Egyszer egy esküvőn több sminket is készítettem, és amikor összeraktam a cuccaimat, nem vettem észre, hogy a szemfestékek kimaradtak. Azt hittem, szívinfarktust kapok, amikor erre a helyszínen rájöttem. De szerencsére ott voltak a szemceruzáim, és velük, pirosítóval és highlighterrel még álomszép, bordó, füstös szemfestést is készítettem. Ezért is jó, ha minőségi szemceruzák vannak a közeledben.

De mégis mitől olyan jó a szemceruza, és mihez kezdj vele?

1. A szemceruza formát és mélységet ad a sminknek

A legtöbben csak arra használják a szemceruzát, hogy kihúzzák vele az alsó „vízvonalat”. Pedig a szemceruza ennél jóval többre képes.

Láttál már sminkest akcióban? A szem festését gyakran a szemceruzával kezdi. Azzal formázza a szemet, alakít ki különleges hatásokat. Ilyenkor a forma lépésről-lépésre alakítható ki, és könnyű vele kísérletezni. Ha ilyenkor jól rajzolod fel az alapokat, akkor utána gyorsabban és lényegesen szebben dolgozhatsz a szemfestéssel.

A szemceruza ráadásul segít abban, hogy az árnyékolásod ne csak finom legyen, de legyen mélysége, azaz valóban formázhasd a szemedet vele, és úgy látszódjon akár a forma és a szín, hogy az közben füstös hatást ad. Ez a kifinomult smink alapja is. Például ezt a füstös hatású szemfestést sokkal nehezebb lenne „csak” szemfestékkel elkészíteni. A végeredmény tartósabb, látványosabb és árnyaltokban, különleges hatásokban gazdag.

A fekete és a barna szemceruza klasszikusnak számít ebben, de igazából bármelyik sötétebb szín megfelel a célnak. Még csak nem is kell feltétlenül, hogy a szín egyezzen a szemfestés színével, ha egyedi hatásra törekszel. Például egy sötétkék szemceruza zöldes-metálos szemfestékkel álomszép kombináció. Próbáltad már a lilát ezüsttel?

2. A szemceruza jó sminkalap

Nem csupán a formázás miatt érdemes a szemceruzát bevetned, hanem azért is, mert tartósítja a sminkedet. Amikor a ceruza viaszosabb, a bőröd melege is lágyítja. Ettől az eldolgozás puha hatású lesz. Amikor erre szemhéjpúdert vagy akár áttetsző púdert teszel fel, a kombináció extra tartóssá válik.

Az alap lehet sötét, főleg, ha füstös szemfestésre törekszel. Lehet metál vagy szatén fényű, amire ha rámész egy másik szemceruzával meseszép textúrákat érhetsz el.
Az alap lehet egészen bőr színű, ha kifinomult hatásra törekszel.
A fehér szemceruza pedig még sokkal élénkebbé teszi a fölé tett színeket.

3. Alapvető szemceruza kombinációk

Ha már a színeknél tartunk, van pár olyan tipp, aminek az erejét érdemes kihasználnod.

A teljesen fekete kontúr van, akinek jól áll, de sokaknak nem az igazi. Ugyanakkor van valami, ami szinte mindenkinél ütős. Ezt a kombinációt néha, ha nagyon odafigyelsz, fülön csípheted magazinokban vagy filmekben. Amíg fent fekete szemceruza vagy tus van, az alsó részen inkább barna szemceruza adja a mélységet. Így a szem sokkal frissebb és üdébb hatású lesz, mintha a fekete zártabb, sötétebb, drámaibb, nehezebb hatását használnád. A barna néha még csak nem is sokkal világosabb, mint a fekete, mégis látványos a különbség.

A világos szemceruza szintén alapvető a szemfestésnél. Amíg a formázásnál az árnyékolásra és mélyítésre a sötét ceruza szuperhatásos, ha használhatod a világos szemceruza adta kontrasztot és nagyító hatást. A belső szemzugban is nagyot „dob” a szemfestésen, de ahol kár kihagyni, az a vízvonal, azaz az alsó pillák fölötti rész. Egy bézs, krémszín vagy bizonyos esetekben fehér szemceruza itt nagyítja és nyitja a szemet.

4. A szem formázása

Ahogy azt korábban is írtam, a forma kialakításánál az egyik legjobb alap a szemceruza. Ha jól bánsz vele, a szemed azonnal vonzza a tekinteteket.

Amikor az alsó részt árnyékolod, akkor a legalsó pont és a külső sarok között részen legyen az árnyék, különben elkezded bezárni a szemed.

A „tightlining” az a szemceruza lépés, amikor a felső pillák közötti és alatti részt feketével kihúzod. Ha ez jól sikerül, a szemed nagyobbnak, formásabbnak tűnik.

A szem keretezésével az a helyzet, hogy ha szeretnéd, hogy a szemed feszesebbnek, fiatalabbnak tűnjön, akkor a felső vonal legmagasabb pontja és a legkülső pontjának magassága legalább egy vonalban van. Ha kint ez inkább lefelé fut (mint sok ázsiai szemfestésnél), akkor a szem egy kicsit nehezebbnek, fáradtabbnak tűnhet, és egyéb hatásokkal kell frissíteni az arcot.

A szem nyitottabb, nagyobb, tágabb hatású lesz, ha a külső sarok nyitott. Az alsó és a felső vonal nem találkoznak.
Ha a mélyítő vonalat, azaz a szemránc részét egy picit megemeled az árnyékolással, akkor a szemed nagyobbnak tűnik majd.
És persze, ha kerekebb hatású szemet szeretnél, akkor az írisz fölötti rész legyen a legvastagabb, leghangsúlyosabb.