Tényleg szükségem van gluténmentes kozmetikumra?

Cikkünkből megtudhatod, hogy mire használják a glutént a kozmetikumokban, s hogy veszélyes-e az egészségre a glutén összetevő.


Egyre több kozmetikai márka használja azt a marketing fogást, hogy feltünteti csomagolásán, milyen „káros” összetevők nem találhatók a termékben. Mesterséges illatanyagok, színezőanyagok, parabének, szilikonok és hasonló „megosztó” összetevők szerepelnek ezeken a listákon, ígérve, hogy ezeket elhagyva a termék nem káros az egészségre.

Egy kevésbé gyakori ilyen vitatható összetevő a glutén. A glutén nélküli élet valóságos életmódi kérdéssé vált. Ha meglátod a csomagoláson, jogosan kérdezheted: egyáltalán miért van glutén egy szépségápolási termékben? Ha kiiktattad az étrendedből, logikus lépésnek tűnhet a szépségápolási termékekből is kihagyni.

Miért van glutén a kozmetikumokban?

A glutént a bőrápolásban kondicionáló szerként, a hajápolásban pedig sűrítésre és erősítésre használják. A glutént tartalmazó termékek összetevőinek címkéjén a következő kifejezések szerepelhetnek: búza (triticum), árpa (hordeum vulgare), glutén, maláta, rozs (secale cereale).

Okozhat ilyen kozmetikum negatív reakciót glutén érzékenységben szenvedőknél?

A glutén nem szívódik fel a bőrön keresztül. Fehérjemolekulái túl nagyok ahhoz, hogy a bőrben felszívódjanak, így külsőleg való érintkezés nem vált ki olyan reakciót, mint például kiütés vagy gyomor-bélrendszeri problémák. Persze olyan kockázat van, hogy kezünkről a szánkba, vagy egy seben keresztül a bőrbe kerülhet, ami reakciót okozhat. A gluténérzékenyek ezért lehetőleg kerüljék azokat a szépségápolási termékeket, melyeket az ajkakra vagy a száj közelébe kell felvinni.

Ki használjon mindenképp gluténmentes bőrápolót?

Az egyetlen csoport, akinek nem ajánlott, a gluténérzékeny gyerekek. A gyerekek hajlamosak sűrűn a szájukba venni a kezüket, s így a testre felvitt kozmetikum is könnyen bekerülhet a szervezetükbe. Mindenképp kezet kell mosni alkalmazás után, különösen étkezés előtt.

Összegzés

A gluténtartalmú kozmetikumok nem károsak a gluténérzékenyek számára, ha csak véletlenül le nem nyelik a termékeket. Természetesen a kockázat csökkentése érdekében javasolt, hogy alapozó illetve kéz- és körömápolója ne tartalmazzon glutént, mivel a nap folyamán többször is megérintjük szánkat.

Ha nem vagy gluténérzékeny, bátran használhatod a készítményeket. Jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy a glutén a kozmetikai termékekben bármilyen problémát is okozna.