Útmutató a kozmetikumok szelektálásához.

Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen szempontok szerint érdemes szelektálnod a kozmetikumaid és mikor érdemes kidobni őket.


Te tudod, hogy mikor jött el az idő, hogy kidobd a bőrápoló termékeidet?

Azt bizonyára mindannyian tudjuk, ha egy karton tej lejárt, és ha egy póló a felismerhetetlenségig foltos, akkor valószínűleg jobb, törlőkendőnek használni, mint a gardrobod részeként. Viszont bonyolult lehet tudni, mikor váljunk meg szeretett bőrápoló termékeinktől.
 
Ezek a termékek az idő múlásával nemcsak veszítenek hatékonyságukból, hanem bizonyos esetben, mint például az SPF és az öregedésgátló hidratálók, a lejárt bőrápoló használata hosszú távú bőr károsodást okozhat.
 
Ezért fontos, hogy ismerd a kozmetikum kollekciódban található termékek élettartamát. Olvass tovább, és tud meg, mit kell figyelned a K-beauty legkedveltebb készítményeiben, hogy mindig a leghatékonyabb és legjobb termékeket használd az arcodon. 

Mi az a PAO?

A „Felnyitás utáni időszak” szimbólum általában az egészségügyi és szépségápolási termékek hátulján és a címke aljának közelében található. Általában úgy néz ki, mint egy üveg vagy tégely kis illusztrációja, és benne van egy felirat, amely egy számot és egy M betűt tartalmaz, például 6M. Ez azt jelenti, hogy a laboratóriumi vizsgálatok során a márka megállapította, hogy a termék a felbontás után hat hónapig friss és hatékony marad. Jó, ha ezeket a szimbólumokat iránymutatásként használod, hogy ne felejtsd el, mikor kell ki dobnod a termékeket, de ez csak akkor hasznos, ha emlékszel, mikor vásároltad/bontottad ki őket.

Lejárati dátumok

Más termékek, például a fényvédők, gyakran a kupak aljára vagy a közelébe nyomtatják a lejárati dátumot. Ez a dátum az az időszak, ameddig a termék hatásossága garantált.
 
Ha a termék nem rendelkezik lejárati dátummal vagy PAO-val, vagy nem emlékszel, mikor bontottad ki, van néhány fontos jel, amire figyelned kell, hogy megbizonyosodj arról, hogy a legfrissebb termékeket használod…

Olaj alapú lemosó

Az olaj könyörtelen környezet a baktériumok számára – olajos alapokon sokkal nehezebb tudnak szaporodni és megélni. Ennek ellenére az olajos tisztítószerek, különösen a balzsam formulájuak vagy azok, amelyeknél a termék eléréséhez ki kell nyitni egy tégelyt, szétválhatnak, ha túl hosszú ideig vannak kitéve oxigénnek.
 
Ügyelj az állag és az illat változásaira, és dobd ki, ha bármi változást észreveszel. A pumpás olajos lemosók, mint például a PURITO From Green Arctisztító olaj, a legjobb megoldás a frissesség megőrzésére, és ha napi rendszerességgel használjuk őket, akkor két-három hónap után elfogynak.

Vízbázisú lemosók

A baktériumok sokkal boldogabbak vizes környezetben, ezért fontos, hogy felnyitás után gyorsan használd el a vízbázisú lemosódat – legfeljebb 6-8 hónapig, de az habzó lemosó, ami savakat, például glikolsavat vagy szalicilsavat tartalmaz (mint például a COSRX Good Morning Low arclemosó) valamivel hosszabb az eltarthatósága, mivel a baktériumok és a savak nem jönnek ki egymással.
 
Csakúgy, mint az olajos megfelelője, a vízbázisú lemosók mindennapos, dupla tisztítási rutin részeként történő használata biztosítja, hogy az utolsó cseppig a legfrissebb terméket kapd.

C vitamin

A C-vitamin erős antioxidáns, és az ezzel az összetevővel dúsított szérumok segíthetnek élénkíteni a bőr tónusát, kisimítani a finom vonalakat, és segíthetik a hegek kezelését is. A C-vitamint mindig sötét vagy átlátszatlan üvegekbe kell csomagolni, és az oxigénnek minimálisan kell kitenni– mindig szorosan zárd le a kupakot.
 
A tiszta és erős C-vitamin szérumnak áttetszőnek kell lennie. Abban a pillanatban, amikor észreveszed, hogy a szérum barnás vagy narancssárga árnyalatú lett, ideje megszabadulni tőle. Ez azt jelenti, hogy az aszkorbinsav (C-vitamin) oxidálódott, és már nem tartja meg az antioxidáns erejét.

Hidratáló krémek

A hidratáló krémek és a szemkörnyékápolók általános szabálya az, hogy felnyitás után egy évvel ki kell őket dobni, de a dolgok egy kicsit bonyolultabbak lehetnek az tégelyes csomagolással. Mivel több oxigén kerülhet a termékbe, és elősegíti a baktériumok növekedését, hat hónap elteltével ajánlatos ezeket tőlük megszabadulni.

Keress higiénikus pumpás csomagolású hidratáló krémeket, például a Muldream All green mild All in One hidratáló, és próbáld meg a hűtőszekrényben tárolni a kis tégelyes termékeket, mint például a szemkörnyékápoló krémet. Ez lelassítja a lejárati folyamat egy részét, és reggelente frissítő kezelésként is működik.

Fényvédő

A Fényvédő általános szabálya az, hogy az év minden szezonjában új tubust kell használni. És bár az fényvédő egyike azon kevés terméknek, amit a testünkre is kenünk, és aminek a lejárati idejét szabályozzák, fontos észben tartani, hogy ha a lejárati dátum közeledtével még mindig maradt fényvédőnk, az valószínűleg annak a jele, hogy nem használtunk eleget! 

A lényeg:

Ne felejtsd el a szemedet és az orrodat a termékeiden tartani és figyelni a színben vagy illatban bekövetkezett változásokra és ha egy termék, ami mindig is bevált a bőrödnek hirtelen irritációt okoz, vagy egyszerűen nem fejti ki azt a hatást, mint régen, itt az ideje, hogy búcsút ints neki. Pápá krém! 
Ha eljött az idő a termék kidobására, ürítsd ki az összes tartalmát a szemetesbe, mielőtt kitörölnéd a belsejét (ha lehetséges) egy papírtörlővel, majd hasznosítsa újra a csomagolást. 

Ugyanúgy törődünk a környezetünkkel, mint a bőrünkkel!