Milyen savak a legjobbak életkorunk szerint?

Ha jól használjuk a savakat, varázslatos, ragyogó bőrt érhetünk el, hisz a savak finomítják, egyenletes tónusúvá teszik a bőrt. Melyek azok a savak életkorod szerint, amelyeket épp használnod kell? Mire figyelj a savak használatakor? Megtudhatod a cikkből.


A savak területe a legellentmondásosabb a kozmetikai termékek világában. Már az iskolában megtanultuk, milyen ereje van a savaknak, ezért sokan vannak, akik inkább elzárkóznak a savas termékek elől. Azonban, ha a savakat jól használjuk, varázslatos, ragyogó bőrt érhetünk el, hisz a savak finomítják, egyenletes tónusúvá teszik a bőrt, épp olyanná, amilyenre vágyunk. Melyek azok a savak tehát, amelyeket használnod kell?

Tinédzser kor és 20-as évek

Ebben az időszakban a két legáltalánosabb bőrprobléma a pattanások és a felesleges faggyú. Mind az alfa-, mind a béta-hidroxisavak (AHA-k és BHA-k) javasoltak ebben a korosztályban. Persze, ha pattanásokkal küzdesz, a szalicilsav (BHA) jó választás lehet, mert mind a bőr felszínén, mind a póruson belül is hámlaszt, így megakadályozza, hogy eltömődjenek azok. Az enyhe szalicilsavval dúsított termékek közül jó választás a Benton Aloe BHA toner, amely 0,5% szalicilsavat és aloe-t tartalmaz, így egyszerre hámlasztja és nyugtatja is a bőrt.

A szalicilsavnak különböző koncentrációi vannak, a nagyon enyhe (ideális a kevésbé zsíros bőrre) és a nagyon erős (jellemzően foltkezelés) között. A tizenéveseknek szánt szalicilsavas termékek általában magasabb koncentrációban tartalmaznak szalicilsavat, ami jól szolgálja az ő igényeiket, de 30 felé már nem javasolt használni.

30-as évek

A 30-as évei elején elkezdünk gondolkodni az öregedés gátló hatású összetevők beépítésére rutinunkba, így terítékre kerülhet az L-aszkorbinsav - AKA C-vitamin használata. A C-vitamin egy erős antioxidáns összetevő, melynek számos bőrre gyakorolt előnye van. Segít serkenteni a kollagén szintézist, ragyogóbbá teszi a bőrt, és megakadályozza a környezetből származó szabad gyökök okozta károkat, amelyek mind hozzájárulnak az öregedéshez. Ilyen termék például a PURITO Pure C-vitaminos szérum, mely 5% C-vitamint, 76% bambuszvízet, niacinamidot és hialuronsavat tartalmával kelti új életre a bőrödet

A szalicilsav (BHA) ebben a korosztályban is hasznos lehet, mert folt kezelésére vagy a pórusok mélytisztítására nagyszerűen beválik.

Használhatunk AHA-kat, tejsavat, almasavat vagy glikolsavat is, ha bőrünk érzékenyebb. Az alfa-hidroxisavak finoman hámlasztják a bőrt és serkentik a sejtek cseréjét, így öregedésgátló hatásuk van, de a szalicilsavval ellentétben nem hatolnak mélyen a pórusokba, így bár segíthetnek a pattanásokon, nem olyan hatékonyak, mint a szalicilsav.

40-es évek

Az egyik legjobb AHA ebben az életkorban az, amelyet a 30-as éveidtől egészen az 50-es éveidig használhatsz, a glikolsav. A glikolsavas hámlasztás a bőr mélyebb rétegeibe hatol, és általában a finom vonalak és ráncok, enyhe napkárosodás, a melaszma, valamint a gyulladás utáni hiperpigmentáció kezelésére használják. A legjobb eredmények eléréséhez és az eredmények fenntartásához egész életen át tartó napvédelemre és jó bőrápolásra is szükség van.

Amikor az ember belép a 40-es éveibe, fokozottan odafigyel öregedésgátló összetevők beillesztésére. Egy ilyen kiváló összetevő a retinsav (retinoid), amely egy A-vitamin-származék. A retinsav az egyik leghatékonyabb öregedés gátló összetevő. Növeli a sejtforgalmat, serkenti a kollagén- és elasztin szintézist, és világosítja a sötét foltokat, így javítja a finom vonalakat, a ráncokat, a textúrát és a sötét foltokat, miközben megelőzi az öregedés jeleit.

50-es évek és azon túl

A bőr a kor előrehaladtával veszít hidratáltságából, ezért a hialuronsav hasznos lehet, mert nedvességet juttat a bőrbe, átmenetileg kicsit fel is tölti, csökkentve a finom vonalak és ráncok megjelenését. Használhatjuk AHA-kal (tejsav, almasav és glikolsav) együtt, így még hatékonyabb.

50-es évektől javasolt a TCA- vagy triklór-ecetsavas hámlasztás is. Ez sokkal mélyebb bőrrétegekbe hatol be, és általában több hatóidőt igényel, mint a korábban említett hámlasztások. A TCA-hámlasztás kiválóan alkalmas azoknak, akiknek kiterjedt napkárosodásuk, mély, pattanás hegeik vagy mély ráncaik vannak.

Összegzés

A fent említett pontok nem szigorú szabályok, csupán egy áttekintés, hogy könnyebben megtaláld a számodra legmegfelelőbb termékeket. Ha a 40-es éveidben jársz és száraz a bőröd, nyugodtan adj hozzá hialuronsavat, ha pedig a 20-as éveidben már aggaszt az öregedés, bátran kezdd el retinolt használni!