Figyelmeztető jelek arra, hogy túl sok savat használsz

Savak használatakor vajon mennyi az elég és mennyi tekinthető soknak? Olvasd el a cikket!

A savak olyan fontos összetevői a szépségápolásnak, melyek a pattanások, ráncok, hegesedés, egyenetlen bőrtónus az öregségi foltok elleni küzdelem eszközei, és még hidratálják is a bőrt. Jótékony hatással vannak a bőrre, ezért hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a használatukat. De vajon mennyi az elég és mennyi tekinthető soknak?

Milyen savakat használunk az arcon?

Ezen savak többsége a természet elemeiből származik, mint gyümölcsök, növények, fák, tej. A glikolsavat cukros gyümölcsökből vonják ki, a kojinsav gombákból, a szalicilsav pedig fűzfakéregből készül. A megfelelő koncentrációban használva a savak a bőrápolásban elérhető leghasznosabb összetevők közé tartoznak. Minden arcápoló savnak megvannak a maga előnyei, és mindenki számára van megfelelő termék. Sok savnak van szintetikus és természetes változata, az előbbi általában stabilabb a bőrápolásban való felhasználás szempontjából.

Mennyire biztonságosak a savak?

Túlzásba eshetsz úgy is, ha túl sokat, vagy túl erős koncentrációt használsz. A savak akkor tekinthetők biztonságosnak a kozmetikai termékekben, ha a koncentráció 10%-nál alacsonyabb, és a végső formuláció pH-ja nagyobb, mint 3,5, valamint ha úgy vannak formulázva, hogy ne növeljék a napérzékenységet, vagy napi fényvédelemmel együtt használják. Az AHA-k 30%-nál kisebb koncentrációban és háromnál magasabb pH-értékű végső formulációban biztonságosak.

Jelek, hogy túlzásba vitted a savak használatát

  • Irritáció - a túlzásba vitt savas kezelés első mellékhatása. Ilyenkor bőröd vörösnek vagy hámlónak tűnik, ég, szúr vagy érintésre viszketést, feszülést, fájdalmat érzel.
  • Szárazság - a bőrödet szárazabbnak érezheted, mint amikor elkezdted a kezelést. Egyes termékek azonban először ronthatnak a bőröd állapotán, mielőtt javulni kezdene, vagy mellékhatásként előfordulhat a kiszáradás, mint például a retinsav esetében. 
  • Kiütések - a kiütések számának növekedése is a túlzásba vitel jele. Ez különösen gyakori,ha túl sok hámlasztást és AHA-alapú terméket alkalmazol.
  • Hosszú távú hatások - ide tartozik a bőr szenzibilizációja (allergiás reakció a savakra) és a melanin felhalmozódása (sötét foltok), ha a bőr védelem nélkül van kitéve UV sugárzásnak.

Mit tegyél, ha túlzásba vitted a savakat?

Ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztalod, tarts szünetet egészen addig, míg a probléma meg nem oldódik. Ez egy héttől akár hónapokig is eltarthat. Amikor újra elkezdesz savakat használni mindenképp csökkentsd a gyakoriságot.

Határozd meg, mik a bőrápolási céljaid, és annak megfelelő savat válassz. Eleinte csak heti egy-két alkalommal érdemes használni az esti rutin során, körülbelül borsónyi mennyiséget. Nagyon fontos, hogy ezt a lépést mindig a bőrödnek megfelelő hidratálóval kövesse. A savakat mindig az esti rutin során használjuk, amit másnap minimum 30 faktoros fényvédő kövessen. 

Kivétel képez ez alól az aszkorbinsav és a hialuronsav. Az aszkorbinsav antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és képes semlegesíteni a környezetből származó szabad gyököket, ezért a legjobb nappal használni. A hialuronsav pedig nagyon jól hidratál. Éjszaka és nappal is használható, és bőségesebben is alkalmazható.

Összegzés

A savakkal csodákat érhetsz el bőrödön, de nagyon fontos, hogy mindig tartsd be a termék utasításait. Legjobb, ha konzultálsz szakképzett bőrgyógyásszal, mert ő személyre szabott tanácsokat tud adni a már károsodott bőr gyógyítására és a bőrápolási céljaid eléréséhez.