Naponta mennyi az ideális arcmosás?

A rendszeres arcmosás a bőrápolás alapja, de létezik-e olyan, hogy túlzásba vitt arcmosás?


A rendszeres arcmosás a bőrápolás alapja, de létezik-e olyan, hogy túlzásba vitt arcmosás? A nyári hónapok komolyan megviselik az arcbőrt. Napozás, túlzott izzadás és a sok fényvédő krém, amit el kell a bőrnek viselnie. Az ember sokszor megmosná az arcát, mert melege van, a fényvédőktől zsírosnak és nehéznek érzi azt.

Milyen gyakran kellene tisztítani az arcbőrt?

Egyes bőrgyógyászok szerint naponta legfeljebb kétszer mossuk meg az arcunkat, mivel a víz megfoszthatja a bőrt a természetes olajától, és szárazsághoz, vagy kompenzációs olaj túltermeléshez vezethet.

Mik a jelei annak, ha túlzásba viszed az arctisztítást?

Figyelj arra, hogy milyennek érzed a bőröd állagát az arctisztítás után. Ha feszesnek, érdesnek, hámlónak vagy irritáltnak érzed, akkor ez annak a jele, hogy a bőröd dehidratált, és valószínűleg túlzásba vitted a arctisztítást. A túlzott zsírosodás szintén lehetséges következménye a nagyon gyakori arcmosásnak. Ha azt veszed észre, hogy gyakrabban küzdesz pattanásokkal, vagy extra olajosnak találod, szintén itt lehet az ideje, hogy visszavegyél kicsit a tisztítás gyakoriságából, és koncentrálj inkább a hidratálásra.

Mivel tisztítsam a bőrömet a nap folyamán?

Vannak olyan napok, amikor úgy érezheted, hogy muszáj többször felfrissíteni az arcodat. Ilyenkor a mértekkel való hideg vizes öblítés ajánlott, hogy segítsen tisztának érezni a bőröd. Ha mélyebb tisztításra vágysz, használj micellás vizet. A micellás víz szuszpenziója kis golyócskákat tartalmaz tisztító olajból és tisztított vízből. Ez egyrészt kíméletes a bőrhöz, másrészt hatékonyan segít eltávolítani a bőrödön és pórusaidban lévő sminket és a szennyeződések. Úgy működik, hogy kihúzza a szennyeződéseket a bőr felszínről, ezáltal könnyen letörölhető egy vattakoronggal. A micellás víz nagyszerű választás a bőr tisztításhoz útközben, munkahelyen, vagy akár álmosan, az ágyban fekve is. A tisztítás mellett hatékonyan hidratálja is a bőrt. Így a száraz és érzékeny bőrre a legjobb, de a zsíros és pattanásos bőrtípusok is használhatják.

Ha nem rajongsz a micellás vízért, a napközbeni olajos tisztítás is jó lehetőség. Az olaj segít feloldani a faggyút, a szennyeződéseket és a fényvédő maradványokat, miközben hidratált marad a bőröd, és nem fosztja meg a természetes olajoktól.

Mit vigyél fel a tisztítás után?

Ha sűrűn tisztítod az arcodat, akkor újra fel kell kenni néhány alapvető terméket, hogy a rutinodat a megfelelő szinten tartsd. Mindenképpen alkalmazd újra az alapvető dolgokat, például egy könnyű hidratálót és természetesen egy friss réteg fényvédőt.

Ha zsíros és pattanásokra hajlamos a bőröd, akkor előnyös lehet egy varázsmogyoró (witch hazel) toner használata is, hogy a pórusokat és az aktív pattanásokat megnyugtassa.

A legfontosabb, hogy ezeken a napokon ne használj savakat tartalmazó arclemosókat vagy hámlasztókat. Ezt hagyd éjszakára!